Domino, przerabiałem temat jakieś 2 lata temu. Wtedy okazało sie ze pomoc przy wyborze odpowiedniej pralki jest trudniejsza do uzyskania niz pomoc w wyborze odpowiedniego suba.
Z agd jest jak z high endem. Janlepsze produkty powstają pod mało znznymi nazwami. Słyszałeś o Miele, bauknecht? to własnie high end w agd (i wszystko niemieckie)
Ja zdecydowałem sie na AEG. Dlaczego AEG?
Jest to niemiecka (teraz juz tylko) marka, która posiada 100letnie doświdczenie w budowaniu AGD i elektornarzedzi. Od kilku lat jest najbardziej wartościowym składnikiem koncernu Electroluxa. I sam electrolux to przyznaje. O ile te same urzadzenie można kupic z logo Electroluxa to jest ono ciut inne (tylko z wierzchu) i tańsze.
Dla mnie najważniesze jest bezawaryjność i mozliwości.
Za pralkę w podwójnej klasie A (efektywność prania i energetyczna) trzeba było zpłacić ponad 2K pln (przypominam prawie 2 lata temu). Pralka ładowana od góry. W zamian dostałem:
* elektroniczne sterowanie z wyświetlaczem - dzisiaj innego sie juz nie powinno kupować (powoduje to ze pralka ma cała mase dodatkowych funkcji, których nie sposób wymienieci są one dostępne już w podstawowych modelach - to nci nie kosztuje)
* automatyka wagowa (standard ale inni nazywaja to róznie),
* cała masa programów w tym do prania ręcznego i delikatnych rzeczy.
* automatyczne pozycjonowanie bębna (wazne w pralkach ładowanych od góry)
* mozliwośc update oprogramowania - fajnie wygląda na pralce napis "UPDATE"
Pralka ma napęd przekazywany pośrednio za pomocą paska klinowego, dzisiaj coraz częściej i to w cenie jakiej piszesz mozna kupic napęd bezpośredni (LG) gdzie silnik jest elementem bebna. Wogóle to trzeba zwracać uwage na kilka rzeczy. Czy ma miec duży wsad, czy ma być cicha, itp. Wazne jest dokładne posadowienie. Pralka z wsadem pracuej zupełnie inaczej. Wanze jest aby proces wirowania było poprzedzony (to moja nazwa) procedurą równomiernego rozkładu wsadu w bębnie.
Acha, i mniej jak 1000 obrotów sie nie kupuje. Nawet niepisz ze nie bedziesz korzystał

Czy Twój wybór obejmuje całą oferte pralek na poskim rynku, czy juz masz swoich faworytów?
Pozdrawiam