• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaka Moc??

Reakcji
0
Mam problem, otoz jak szukam jakiegos wzmacniacza np. na allegro to rozbrajaja mnie np tym ze pisza ze wzmacniacz ma 1600 wat a kosztuje 120 zl a inny ma 2x80 w rms i kosztuje 200 zl znacie moze jakas stronka z rodzajami mocy wzmacniaczy wiem ze jest jakas sinus, p.m.p.o , rms, czy sa jakies przeliczniki? na ktora moc zwracac uwage?? bo ja zwracam na rms ale czy jak nie ma podanej mocy w rms to mozna sobie jakos przeliczyc ?? mysle ze to artykul nie tylko mnie zainteresuje... dziekuje zza odpowiedz

pod uwagę należy brać moc sinus i rms to jest to samo jest to moc ciągła jaką moze przyjąć głośnik przez 100godzin a pmpo jest to moc ktora glosnik może przyjąć przez ułamek sekundy

co do wzmacniaczy i mocy podawanej przez producentow albo lepiej--> na alegro to jest różnie, najlepiej sprawdzić na tabliczce znamionowej jaki jest pobór mocy w sieci tzn jeżeli wzmacniacz pobiera z sieci 100W to na moc jaką bedize dysponował na wyj to poweidzmy 2x30W lub troche wiecej

pmpo jest to moc ktora glosnik może przyjąć przez ułamek sekundy
Niestety nieprawda. PMPO to jest moc podawana nie dla głośników a dla wzmacniaczy. Moc PMPO nie ma defacto nic wspólnego ze wzmacniaczem, ani tym bardziej głośnikiem. PMPO wynika z możliwości prądowych zasilacza i jest poprostu czymś zupełnie niemiarodajnym. PMPO to moc która tylko dobrze wygląda - nic ponadto.

Może to dziwne porównanie, i napewno nie jest regułą, ale zauważyłem, że 1W kosztuje około 1zł :D

PMPO to chwilowa moc zasilacza. Określa ona moc, jaka mogą dostarczyć kondensatory filtrujące w zasilaczu i nijak ma się do rzeczywistych parametrów wzmacniacza. Zwracaj uwagę na rms.

Zauważyłem, że w głośnikach komputerowych moc jest podawana w PMPO, ale łatwo można ją przeliczyć na rms. ogólnie zastosować podzielnik 1:40. Czyli głosniki 160 Watt PMPO to ok. 4 waty rms (czyli defakto 2*2 w stereo). Niestety te duże liczby wciąż działają na wielu ludzi, którzy chwalą się, jakiego to sprzętu nie mają w domu.

Ponieważ moc PMPO nie ma nic wspólnego ze wzmacniaczem czy głośnikami (co zresztą sam napisałeś) to po co podajesz bzdetne przeliczniki, które przez przypadek czasem się sprawdzają ?? :-/

Powrót