• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaką nagrywarke DVD wybrać ??

ja polecam sprawdzona firme NEC (korzystalem z tego modelu: jest cichy i niezawodny)
ora ewentualnie PIONNER ale ten niestety jest glosny (samo zamykanie tacki wrecz trzaska!

NEC 3540A
PIONNER DVD+/-RW DVR-110D bulk

ja ci powiem od strony innej osobiscie przerobilem kilka lg kilka samsungowm teac i liteone(teac). Zalezy czego oczekujesz od nagrywarki, jesli chcesz przegywac gry(zabezpieczone), filmy to postaw na liteona, dobra korekcja bledow, cicha praca i co najwazniejsze cena! ja aktualnie u siebie ma 1633s ktora wypalam plytki dvd x4 z predkoscia x8 i wszedzie dzialaja, z przegraniem zabezpieczonych gierek zero problemow. Ostatnio uzytkowalem LG i musze powiedziec ze padaka totalna, moze do zwyklego uzytkowania ok ale nie do ekstramalnych prac. Ja przegrywam kilka plytek dziennie i od 1,5 roku ani razu mnie nie zawiodla, zepsulem kilka plytek ale byla to wina zawalonego systemu. Teraz lite-on wprowadzil nowy rodzaj wypalarek ktore wypalaja nadruk na specjalnej powloce i nie trzeba podpisywac plyt! fajny i przydatny bajer. Samsunga nie chce za darmo wykonczylem juz 2 cd jedno dvd i nargywarke, nie wspominajac o korekcie bledow... samsungi to wkladaja w marketowe odpadki albo tym co kupuja kompy a sie nie znaja a chca sie pozbyc gowna z magazynow, wiem co mowie siedze w tym juz od dluszego czasu! godnych polecenia to ricoh albo plextor ale to juz nie ta cena...

moim zdaniem lite on byl dobry jesli chodzi o nagrywarki cd (byl wrecz wzorem - idealem)
alejesli chodzi o dvd to nec powala go na kolana zarowno cenowo jak i jakosciowo

miales obydwa ? jak je porownowywales ze piszesz ze nec powala jakosciowo? jesli chodzi o nagrywarki cd to wcale nie byly wzorem juz nie przesadzaj.... sam mam jeszcze gdzies teac x24 dzialajacego ktory wypalil minimum 1000 plyt i liteona ktory padl po kilkuset...

nie bede sie z wami klucil :P dla mnie mozecie miec nawet samsungi :P uwazasz ze nec to lepsza firma od liteona? to powodzenia, dodam tylko ze lite-on jest robiony na podzespolach wykonanych przez firme teac ktora od nastu lat jest jedna z najlepszych firm robiacych napedy no kompow...

jesli chodzi o nagrywarki cd to wcale nie byly wzorem juz nie przesadzaj....
ani troche nie przesadzam... litek obslugiwal wszystkie zabezpieczenia - laser mimo niskiej ceny byl bardzo dobra szklana (!) konstrukcja - awaryjnosc tych napedow jest bardzo niska - obsluga wszelkich standardow na rynku - najlepszza korekcja bledow na rynku - jedyny minus z jakim sie spotkalem to to iz czasem z tanimi nosnikami sobie nie radzil (po nagraniu nie widzial plyty w :D) - ponadto niemal nigdy nie niszczyl plyt :)... hmm czy wszystko wymienilem? nie iwem moze sobie jeszcze cos przypone....

sam mam jeszcze gdzies teac x24 dzialajacego ktory wypalil minimum 1000 plyt i liteona ktory padl po kilkuset...
miales pecha :P - mi padla teraz po tygodniu jedna z najlepszych kart graficznych - czy to znaczy ze ta firma robi zle karty ? raczej nie... tez mialem (cholernego) pecha - a swojego litke nie pamietam juz kiedy kupilem.... ale wypalilem takze prae tys. plyt i nadal sie trzyma! nigdy nie bylo z nim problemow... wiec nasze doswiadczenia sa odwrotne - stad ta roznica zdan :)

jak je porownowywales ze piszesz ze nec powala jakosciowo?
mialen na mysli wykonanie napedu (bo w gruncie rzeczy nagrywanie stoi na podobnym poziomie) - konstrukcja neca jest solidna dopracowana - a lite on niestety gorzej sobie z tym poradzil (no nie znaczy ze sie rozlatuje :P) - tak korzystalem z tych napedow (i nie tylko tych)

uwazasz ze nec to lepsza firma od liteona? to powodzenia, dodam tylko ze lite-on jest robiony na podzespolach wykonanych przez firme teac ktora od nastu lat jest jedna z najlepszych firm robiacych napedy no kompow...
teac robi bardzo dobre napedy :D ale nec ROWNIEZ - jesli sie nie myle to obydwie produkcje oparte sa na komponentach japonskich ( a wiadomo jaki sprzet robia japonczycy) - nie mniej uwazam ze nec bije liteona - ale nie bije teaca - bo mimo iz klocki w srodku litek ma bardzo dobre (?) to gorzej z ich zlozeniem i dopracowaniem... (strojeniem :P)

ghazi mam ten sam model :) - z "D" na koncu :D

Ja również nie polecam Samsunga. Zajeździłem już TRZY modele TS-H552, teraz mam SH-W162C i też ma ochotę się rozsypać. Dobrze że chociaż serwis mają dobry - bo po każdej awarii dają mi nowy napęd. A dodam, że wcale nie jestem jakimś nałogowym palaczem płyt albo piratem - jestem po prostu zwykłym użytkownikiem, który nagra max 10 płytek na miesiąc i parę razy je odczyta.

nie jestem piratem to co za 10 plytek nagrywasz ?? :D no chyba ze same pliki worda :D pozdro!nigdy samsung!

Witam!
Ja mam LG GSA-4163B i jestem z niej zadowolony. Przeed kupnem czytałem różne opinie i testy, wydawała mi się ona najlepszą w tej cenie. W testach była chyba najlepsza. Ale w praktyce u mnie jest tak:
--nagrywarka ma problemy z nagrywaniem tanich płytek jak Msonic,
--super nagrywa Verbatim, TDK, Samsung x8, natomiast jeżeli płytę x8 nagram z prędkością x12 to idzie to o wiele wolniej niż x8, np. Verbatim x8, nie cała płytka ok.8min, a z prędkością x12, ok 12 min.. Jak to wytłumaczyć nie mam pojęcia. Ale ogólnie jestem z niej zadowolony. Jeżeli będziesz nagrywał co najmniej na Verbatim, a nie na jakiś badziew to POLECAM!!!!!! LG

Polecam Lite-On :) Kupiłem 1673s, ale teraz jest 1693s :) Szybki flash firmware'u z poprawieniem nagrywania i przegrywa i nagrywa wszystko - zero problemów!

tez mam zamiar zakupic nagrywarke i zainteresowaniem czytam wasze opinie.mi kolega doradza kupno LG GSA 4163B. poleca bo sam ja kupił i ma ja juz ze 3-4 miechy i spisuje mu sie bardzo dobrze. wypala ze 6-8 płyt tygodniowo. Ja na pewno nie dede tyle nagrywał wiec chyba kupie LG jak nie znajde nic lepszego w podobnej cenie.

Załączniki

• gsa-4163b_lge_lge_m.gif
    gsa-4163b_lge_lge_m.gif
    2.7 KB · Wyświetleń: 0
damian24 napisał:
tez mam zamiar zakupic nagrywarke i zainteresowaniem czytam wasze opinie.mi kolega doradza kupno LG GSA 4163B. poleca bo sam ja kupił i ma ja juz ze 3-4 miechy i spisuje mu sie bardzo dobrze. wypala ze 6-8 płyt tygodniowo. Ja na pewno nie dede tyle nagrywał wiec chyba kupie LG jak nie znajde nic lepszego w podobnej cenie.
Polecam, ale jak pisałem wcześniej nie nagrywaj na najtańszych płytkach, bo szkoda czasu i lasera:). Co do modelu to chyba wyszedł już nowszy, może lepszy.

Pioneer 110D, czyta zapisuje, warto dolorzyc kilka nascie zlotych. Tak naprawde to TEAC tylko pod szyldem pioniera wydane. Sprawdz sobie plytke CD nagrana jako audio i np na LG i potem na Pionku, wsadz w wuto i rajd po dziurach, cobaczysz ze pionierka bedzie mnije przeskakiwac, popostu lepiej wypali. Porownajcie sobie czasy wczytywania plyty. Pionek ma srednio czas wczytywania plyty (od zamkniecia do dostempnosci danych) 2-3 razy krotszy od Lite-on (kolega sobie rowno ze mna kupil. JEsli roznica w cenie neiduza warto dolozyc

Powrót