Re: Jaka najlepsza samochodowa nawigacja GPS
lars233 napisał:
Z racji tego, że zmieniam pracę i będę dużo jeździł po Polsce muszę sobie kupić nawigację. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tym ustrojstwem? Jakiej marki wybrać urządzenie i jaka mapa jest najlepsza? Żeby była najbardziej szczegółowa bo będę jeździł po małych miasteczkach i miejscowościach. Pozdrawiam.
Bardzo ciekawą alternatywą są mapy online. Np. naviexpert. Po pierwsze za bardzo małe pieniądze, można go mieć w pełni legalnie, po drugie jest zawsze aktualna. Pokazuje korki i generalnie reaguje na to co się dzieje na drodze (sam możesz wysyłać informacje o zdarzeniach na drodze).
Mapy offline czyli np. Automapa, TomTom, iGo i całą resztę, trzeba regularnie aktualizować. Bo czasem można trafić na drogę, która jeszcze 2miesiace wcześniej nie była naniesiona, a zmienia organizację ruchu diametralnie.
Zamiast ładować kasę w jakieś navi z 5" ekranem, moim zdaniem lepiej kupić starszy model smartphonea z windows mobile, GPS i śmigać legalnie na mapie online. Kart SIM z tanią transmisją danych jest na rynku zatrzęsienie. Dostęp 48h do Naviexpert kosztuje prawie nic.. i można go aktywować bezpośrednio z telefonu.
Dodatkowo mając dostęp do sieci w urządzeniu z GPS wspierającym AGPS, dostajemy "kopa" do ustalania pozycji. W navi z aktualną bazą efemerydów zaciągniętym z internetu, FIX zajmuje parę sec. Zwykle nie przekracza 1min. Nawet w ruchu.
Przy zwykłych nawigacjach nie raz miałem tak, że włączyłem urządzenie w trakcie jazdy, a FIXa łapał dopiero po 20-30km (zwykle jak gdzies w korku stałem

)
Automapa jest ładna, w miarę dokładna, ale routing jest zaledwie dobry.. przy wyznaczaniu tras z punktami przejazdu (np. przez małe miejscowości) potrafi prowadzić przez jakieś cudne drogi, gdzie bez 4x4 lepiej się nie zapuszczać

.
Zdecydowanie odradzam mapy preinstalowane na tanich urządzeniach/navigacjach. Za 300-400pln nie kupujesz ani dobre czułego GPSa, ani dobrego oprogramowania.. Nie ma się co oszukiwać, w tanich odbiornikach montowane są chipsety GPS, które nie należą ani do dobrych, ani czułych, ekrany zwykle są TFT lub popodne gdzie praca w słońcu jest mocno utrudniona.
Zawsze można kupić urządzenie TomTom z preinstalowanym TomTomem, albo coś z preinstalowaną Automapą. Drożej ale moim zdaniem troszkę lepiej.. i wychodzi zwykle taniej jak kupić tani sprzęt i do tego licencję na program (bo o kradzieży tutaj nie mówimy). Dodatkowo przez rok lub dłużej dostaje się dostęp do aktualizacji map.
Odpowiadając jednak na pytanie.. ja pomimo upierdliwości i kosztów polecam mapy online. Ale jeżeli chcesz coś offline to po polsce polecam:
AutoMapa
TomTom
Garmin (GarminAsus)
Sprzęt lepiej kupić markowy i nowoczesny. Szybciej łapie fixa, jest dokładniejszy, dokładność przydaje się zwykle na drogach wielopasmowych lub obwodnicach gdzie trzeba zmienić szybko pas wybierając z 3 czy 4 ten właściwy. Tańsze urządzenia przy zwykłym dociąganiu do siatki drogi potrafią się zgubić na paru pasach, a często wybranie złego pasa ruchu wiąże się z nadłożeniem drogi o parę/parędziesiąt km aby wrócić na właściwą drogę i stratą czasu.