• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaka najlepsza samochodowa nawigacja GPS

ja mam 3,5'' ale niestety juz niewiele jest tego typu, wszystkie firmy ida w wielkosc niestety. 3,5'' jest idealna. W pentagramie uchwyt do szyby jest najlepszy jaki do tej pory widzialem, przyssawka na scisk i regulacja w 3 plaszczyznach. 2 lata z szyby nie byla zdejmowana ciekawe w jakim stanie szyba jest :D pewnie ladna plama :D za taka kase polecam.
cudny w tym mio moov 500 sa stare procki 400stki i winda 5.0ce. Teraz nawigacje zrobily krok w przod za ta sama cene masz 533mhz 128ramu i 6.0ce. Nie patrzcie na firme tylko i wylacznie na parametry komputerka ;)

http://allegro.pl/pentagram-nomad-ev...748782912.html tutaj masz fajna nawigacje 128mb RAM i 533mhz procek, w tych larkach masz 64mb ramu i 400mhz. Tak wiec na pentagramie jeszcze bardzo dlugo bedzie wszystko ladnie latalo i bez zadnego zacinania. Jest jeszcze pentagram 4,3'' z procem 533 ale tylko 64mb ramu wiec lepiej dolozyc i miec juz na bardzo dlugo. Nawigacje sa odblokowane. Mam starszy model pentagrama sprzed 2 lat i Automapa 2011 europy smiga elegancko nie traci zasiegu nigdy, nie zacina sie w miare szybko lapie zasieg ogolnie bardzo polecam.

No widzi mi się ten pentagram, pasuje mi stylistycznie no i skoro jest dobry to na razie wskakuje u mnie na 1 miejsce.

ja mam starego i mapa miala pokrycie nawet z obwodnica wyszkowa ktora byla dopiero w budowie. Maja bardzo dobre mapy, ale wiadomo kazdy i tak jezdzi na automapie. Ja uzywam jej w uk i nie mam zadnego problemu.

No ja na niej głównie będę jeździł w pl, trochę w Niemczech, Belgii i Holandii...

A ja polecę nawigację Modecom Freeway MX2. Kosztuje w okolicach 350 zł bez map.
W tej cenie dostajemy 128 MB ramu, 500 MHz procek (dwurdzeniowy?) 2 giga pamięci wbudowanej, 5 calowy ekran (rozdzielczość standardowa ale wystarczająca), bardzo dobrej jakości głośnik (co w nawigacji jest najważniejsze), całkiem ciekawą obudowę i system Windows CE 6.0.
Docelowo chciałem na nawigację wydać do 300 zł i zastanawiałem się nad Larkami. Doczytałem jednak że warto szukać czegoś nowszego technologicznie i minimum z 128 mb ramu. Po przeczytaniu kilku recenzji wybór był oczywisty :)
Moje urządzenie pracuje na Automapie i taki program właśnie polecam. Dodatkowo nawigacja posiada Bluetooth i może połączyć się z telefonem w celu łączenia się z internetem więc w Automapie działa nam AM Traffic (bardzo przydatne w często zakorkowanych miastach i długich trasach). Standardowo posiada Transmiter FM-sam nie testowałem ale podobno niezłej jakości.
Właśnie wróciła z trasy Warszawa-Władysławowo i z powrotem. Zero problemów z zasięgiem, nie gubiła trasy i dzięki informacji o remontach poprowadziła sensownym objazdem.
Ogólnie to polecam zapoznać się z recenzjami i najlepiej zobaczyć ją w jakimś sklepie :)

Zamówiłem nawigację PENTAGRAM NOMAD EVO 5.0, zobaczymy jak dojdzie co to za cacko;)

powinienes byc zadowolony ;) ja teraz automape wrzucam na HTC i mam nadzieje ze bedzie nei gorszy od standardowego GPS

a ja wlasnie zrobilem 3,5tys przez ostatnie 2 tygodnie
uzywalem automapy najnowszej oryginalu na goclever 500 hd
i mojej nokii n97 mini z nokia maps

powiem tak: nigdy wiecej automapy
w bratyslawie zgubila zasieg na ok 10min
w austrii kolo wiednia sciagala mnie z autostrady i ciagnela na "male" drogi
jak ze slowenii wjezdza sie na autostrade na graz to jak holek powiedzial skrec w prawo i pokazala tak, ze jak bym tak pojechal to bym wrocil spowrotem do slowenii, dobrze ze zerknalem na nokie
ogolnie dla mnie malo przejrzysta i nie wyrazna
nie podaje na rozjazdach na jakie miasto mam jechac
co 500metrow slychac "zwolnij, mozliwa kontrola..."
(tak wiem, ze mozna wylaczyc :))

a i dalej to juz jest 2 szt tej nawigacji bo pierwsza sie zepsula i dali nowa
i jak wracalem to pekl wieszak
i bateria starcza na 2-3 godziny

ogolnie same minusy
jedyny plus to bardzo duzo funkcji

wole jednak nawigacje nokii
zrobiona jest na bazie google maps

Może komuś się przyda. Tata ma tomtom 930 świetna nawigacja. Odwiedziła raz gwarancję może rok po zakupie i okazało się, że bateria była wadliwa (nie miała pojemności). Jak trafisz okazję to masz 8 aktualizacji przez 2 lata gratis. lklukasz, napisałeś że automapa mówi komunikat co 500m, tomtom po przekroczeniu prędkości 2 razy zabrzęczy, tak samo przy fotoradarach. Można dopasować sobie co ma się wyświetlać na matrycy, ogólnie to multum funkcji, nawet mozliwość wgrania swojego lektora oraz pilot i dodatkowa antena.

w bratyslawie zgubila zasieg na ok 10min

To chyba wina odbiornika. Co do tego ściągania na autostradzie to tomtom ma podobnie, tzn. jesli ma wyliczoną trasę to poprosi o zawrócenie, a jeśli dalej jedziesz swoją drogą to obliczy nową. W sumie to bardzo inteligentne urządzenie.

Wada: Na tomtomie możesz mieć tylko mapy z tomtoma, żadnej automapy, co nie robi różnicy.

Jeszcze nie zawiodła :)

tom toma tez mam
ale aktualizacje na wersje na symbiana sa z przed kilku lat
bardzo ciekawa aplikacja
ale co dziwne nawet nazwy ulic na wyspach chorwacji byly i punkty poi ktorych potrzebowalem
zewnetrzna antene gps nokii tez mam

a co do sciagania na wyznaczona trase to niestety nokia tez to ma
jak sie uprze a ty sie nie zorientujesz to nawet za 10km cie zawroci

Powrót