• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaka obiętość suba na głośniku Visatona W 250 S 4 Ohm?

Reakcji
0
Już sobie wszystko obliczyłem az tu nagle szok!!!
Obiętość obudowy (60L) brałem ze strony Visatona.

A dzisiaj zobaczyłem w opisie "Woofer: W 250 S 8 Ohm 2 pieces "
Mowa o tym projekcie:
http://www.visaton.de/english/artikel/art_600_6_86_2.html

Tam są 2 głośniki skierowane do siebie przodem, TAK?

A ja mam jeden głosnik, czy obudowa 60L do głosnika W 250 S 4 Ohm nie będzie za duża?
jakie jest wasze zdanie co do obietości obudowy pod ten głośnik?

Prosze o pomoc

dzieki polaczeniu glownikow w iso-barik mozna 2x zmniejszyc potrzebna obietosc glosnika jesli ci o to chodzi

chodzi mi o to czy skrzynia 60L nie będzie zaduża do głosnika W 250 S ??(obudowa bass reflex )

NIe bedzie za duza.
Sprawdzone.
Nie patrz na symulacje jak w lusterko.Szybkosc tego glosnika jest lepsza niz by sie wydawalo wg Winisd.
Wez darmowy program do symulacji pod Visatony BoxSim.
google i po sprawie.
Na www.audiomania.info jest zreszta opisany

Ok wielkie dzieki, ale mam jeszcze jedno pytanie.
Czy robił ktoś suba na tym głosniku? (na jednym głosniku)
bo jeśli tak to przydałyby mi się wymiary BR, dla porównania z tymi jakie wyliczyłem w Win ISD.
A jak nikt nie ma wymiaruów rury BR to jakie strojenie proponujecie? Ja robiłem symulacje dla 40 Hz.

Jak na stronie visatona wybierzesz język niemiecki przy opisie głośnika to podaje przykładowe obudowy. Dla tego głośnika majątakie propozycje:
Gehäuseempfehlungen:
50 l ; 1x BR 14.70
70 l ; 1x BR 14.70 (13 cm lang)
100 l ; 1x BR 14.70 (11 cm lang)

Powrót