• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaka obudowa do MIVOC AW3000 12' POMOCY

Reakcji
0
Witam. wlaśnie kupiłem glośnik MIVOC AW3000 nie wiem jaką zrobić obudowe ile l, br czy zamknietą. szukałem ale nie znalazłem żadnych projektów. sub głównie do muzyki ale i filmy też bylyby milo pooglądać. myślałem o gotowym wzmacniaczu panelowym. jak macie jakies pomysly co do obudowy i wzmaka to prosze pisać

Nom. Impedanz 4 Ω
Re (Ohm) 3,0
Fs (Hz) 27,0
Qms 4,10
Qes 0,33
Qts 0,31
VAS (l) 97,0
SD (qcm) 507,0
Mms (g) 129,0
BxL (Tm) 14,1
SPL (dB) 89,6
Frequenzbereich (Hz) -
linearer Xmax (mm) +/- 6,4
Induktion Le (mH) 1,4
Belastbarkeit (Watt R.M.S.) 180
Belastbarkeit (Watt max.) 450
Cewka
Średnica (mm) 63,0
Wysokość (mm) 18,8

z gory dzieki;)

Poszukaj programu bassbox i wklup do niego te parametry :).. to jest forum DIY zrob to sam wiec chetnie nakierujemy ale zasymulowac musisz ty.

Na str głównej masz wszystkie wzory jakie tylko ci bedeom potrzebne... moze troche własnej inwencji?

:lol: :lol: :lol: Google nie boli :lol: :lol: :lol:-jak to ktos kiegys madrze napisał na tym forum :wink:

[ Dodano: 2008-05-15, 22:10 ]
n_omyzs byłes szybszy :wink:

gajda999, niewiem czy wystarczy jemu SUB150 produkcji irka (150W 270zl) ale SUB300 bylby zdecydowanie za mocny (300W 480zl)

jak mozna wyczytac z PDFa najmniejsza obudowa b-r to 60 litrow - sporo :/

dziekuje za zainteresowanie
nie myslcie sobie ze jestem niewiadomo jakim leniem
symulowalem w winds pro (czy jakos tak) i obudowy wychodzily mi po 400l...
wyczytalem gdzies w odleglej przeszlosci ze ten irek to sam wzmacniacze sklada. myslalem o czyms gotowym ale ok.
tak wiec strugam 6ol
Ps mam 16 lat

gajda999 napisał:
symulowalem w winds pro (czy jakos tak) i obudowy wychodzily mi po 400l...
bo nie symulowales tylko czekales na propozycje programu...
gajda999 napisał:
wyczytalem gdzies w odleglej przeszlosci ze ten irek to sam wzmacniacze sklada. myslalem o czyms gotowym ale ok.
tak, i sa to gotowce. irek to profesjonalista i robi swietne wzmacniacze - mialem oba panele

zanim zaczniesz wydawac kase wszystko rozrysuj i przedstaw tutaj

probowalem jeszcze raz z winISD. ale jak chce zapisac projekt to jakis blad mi wyskakuje...
nie wiem jakiej dlugosci dac br.
obudowe zrobie z plyt wiorowych 1,8cm. dam po dwie takie plyty na kazda scianke. odwiedzilem strone matronix'a i znalazlem to http://matronix.pl/?cmd=WXP2K. ale on kosztuje 350zl...

Wymiary zew.
szer. 40cm
gl. 65cm
wys. 50cm

Wymiary wew.
szer. 32,8cm
gl. 57,8cm
wys. 42,8cm

a wlasciwie to jak wyglada ten wzmacniacz irka? to jest gotowy panel do zamocowania?

napisane jest 60-100l. a miejsca mam sporo. chyba ze nie ma sensu budowania 80 litrowej.

no to celuj w srodkowa opcje, a jak bedzie za duza odsluchowo to ja zmniejszysz dajac wiecej wzmocnien :)

Caleb napisał:
czemu? przeciez to jest 12'
bo to samochodowka :P wiec sporo
gajda999 napisał:
na elektrodzie proponuja mi:
"obudowa powinna mieć objętość 35 litrów netto. Bass reflex średnica 10cm i długość 32cm. Wtedy strojenie wyniosłoby 40Hz w tej obudowie"
na elektrodzie jest 5-max 10 osob ktore wiedza co pisza - daj link do tematu to sie wyjasni
ale ja bym raczej zaufal producentowi ;]
szczegolnie ze jeszcze sie na mivocu nie zawiodlem

ok. buduje 80 l netto. nie wiem czy plyty o grubosci 3,6cm wystarcza, czy moze jeszcze jakies wzmocnienia?

Powrót