• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaką obudowe do takich "gratów" :P??

Reakcji
0
Witam
Mam taki zestaw głośników STX GDN 20/80 8Ω STX GDM 10/60 8Ω STX GDWK-10-200-8-PJ
i zwrotnice Trójdrożna JANBO SŁ-OT wiem że to nie są mega "graty" ale takie mam i z tego składam zestaw i nie wiem jaka powinna być "paczka" na nie. Myślałem o czymś takim by zrobić zamkniętą ok. 20 litrów, a dla głośnika GDM około 1 litrowa oddzielna komora.
Czy to ma sens czy zrobić coś z bass refleksem albo zamkniętą z innymi wymiarami??
Proszę o propozycje dotyczące "paczki" jakie wymiary, jaki litraż??

Z góry dziękuje za odpowiedzi!! :lol:

GDM i GDWK dowolnie
tego GDNa chyba nikt nie mial a ze to jest najtanszy glosnik z STXa to moga dziac sie cuda z objetosciami obudowy...
dalbym ok 30 litrow zeby latwiej tam bylo wsadzic pozniej SCXa :P
no a jak zamknieta to moze byc i te 20 litrow - przynajmniej bedzie kompaktowa obudowa

A jak bym robił te bass refleksy to ma to sens czy lepiej nie a jak tak to jakie wymiary ??/
Powracając do obudowy zamkniętej to 30 litrów lepiej czy te 20 wystarczy ??(mi żadne wymiary nie przeszkadzają)

jezeli zamknieta to lepiej te 20 litrow
co dokladnie do b-r to niestety nie doradza bo te najtansze glosniki to najwiekszy problem - trzeba koniecznie wiele testow robic
ale jakbys koniecznie chcial robic b-r to tak jak pisalem - odrazu pod SCXa czyli jakies 28 litrow i strojenie ok 40Hz srednica min 7cm

Pawel S. a jakie byś polecał w cenie tak do 300-350 zł za głośniki do 2 kolumn +100-150 na zwrotki ? tak aby moc oscylowała w okolicy 80-100W może jakiś projekt na 3way jakieś budżetówki coś w tym stylu tak żeby w miarę ładnie grało. Wzmacniacz jaki posiadam Technics Su-810 (wiem że to nie cudo techniki ale sentymentalne przywiązanie jest :lol: )+ korektor Technicsa SH-GE 70 jak to mówią szału nie ma ale w przyszłości rozważam wymianę sprzętu ale i tak narazie ładnie to gra za bardzo przystępną cenę.

Z góry dzięki za odpowiedzi :P

[ Dodano: 2009-03-25, 22:12 ]
Zapomniałem nadmienić że przeważnie słucham muzyki rockowej ogólnie pojętej ale raczej klasyków z wyjątkami takimi jak polskie zespoły typu COMA i inni :P

[ Dodano: 2009-03-25, 22:26 ]
I jak byś przy okazji mi podpowiedział jak zrobić tłumik o 3dB do tych pierwszych głośników jakie podałem (ten GDN to nie jest ten najtańszy co na stronce jest podany wygląda całkiem inaczej i kosz nie miał zrobiony z takiej badziewnej wytłoczki )
bo myślę coś poeksperymentować bo bass jednak jest utkwiony na drugim planie średnie tony grają bardzo ładnie i wysokie też nawet i myślał bym je przytłumić o 3dB zobaczyć co wtedy usłyszę(to może być też wina 13.5L obudowy która została "adoptowana" do tej mega budżetówki :lol:) i od razu pytanie czy mogę taki tłumik zastosować przy moich zwrotnicach czy raczej nie??

metalcruscher napisał:
Pawel S. a jakie byś polecał w cenie tak do 300-350 zł za głośniki do 2 kolumn +100-150 na zwrotki ?
STX: GDN 22 SCX + GDM SCX + GDWK PJ
projekt zwrotnicy w przyklejonym temacie, projekt obudowy opracowalem juz jakis czas temu
metalcruscher napisał:
I jak byś przy okazji mi podpowiedział jak zrobić tłumik o 3dB do tych pierwszych głośników
tutaj powinienem podac linka do strony na audiomanii ale juz nie dziala :|

wyszukaj w google L-Pad

a ja mialbym pytanie dotyczace tego zestawu od Pawla.S na stx-ach, zabralem sie za skladanie tych kolumn i kupilem b-r o srednicy 8cm i 15 cm dlugi, moze byc taka dlugosc?

moze byc ale da to wyzsze strojenie niz zakladalem
trzeba bedzie go wydluzyc. o ile to nie jestem w stanie teraz powiedziec bo mi program nie dziala

Powrót