• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaka pojemnośc do Tesli XW 165?

Reakcji
0
Witam! Otóż mam pytanie: jaką pojemność obudów powinienem zastosować do Tesli XW 165-1934? WINISD wyliczył mi jakieś 34 litry, a ja poszperałem trochę po forum tu i ówdzie i podpatrzyłem jakie pojemności stosują inni. Pojemności do tego typu głośników wachają sie od 17 do 20 litrów. I teraz już nie wiem. Proszę o pomoc, jestem nowicjuszemw tej ziedzinie a chciałbym w miare udanie zacząć przygodę z tym sportem;)

witam
kolego mIKI mógłbyś podać mi wymiary bass-reflexu do dwóch XW165 30-35L 45Hz dziękuję :)

Jak lubi wolny, ale rozlewający się i dość sporej ilości bas - weź XW. XW tworzą też lepszą hm... głębię, w porównaniu do ARN150. Natomiast ARNy są bardziej żywe, szybsze... co kto lubi.

Spotkałem się z fabrycznymi kolumnami opartymi na tej teesli o pojemności ok. 36-38l. Może wydawać się strasznie dużo, ale w praktyce grało dosyć przyjemnie - lekko, miękko i dosyć nisko. Oczywiście demon szybkości to nie był, no ale nie można mieć wszystkieego :wink:

Oczywiście o gustach się nie dyskutuje ale ,jak dla minie xw jest głośnikiem lepszym ,przedewszystkim gra bardziej brawurowo lekko i swobodnie "bez wysiłku " z dużą ilością basu,a arn jest w skrócie-- bezduszny, i do mnie w ogóle nie przemawia !

Odswiezam aby nie zakladac nowego watku... Potrzebowalbym zwrotke do XW 165 i ARV 104... glosniki okazyjnie juz sa, widzialem konstrukcje Barta na tych glosniczkach i Esho z Vifa tc, jednak za wiele z tego nie wyniose.. A czy na stronce producenta nie ma zwrotek ? bariera jezykowa nie pozwala mi ich znalezc;)

dorwalem zwrotke killera z allegro do tego zestawu, wartosci cewek niestety nie znam mozna sie jedynie domyslic..
Chcialbym wiedziec czy dobrze jest sklepana zwrotka pod ten zestaw, bede wdzieczny za opinie, bo nie wiem na ile tym razem killerowi mozna zaufac;) ponizej schemat

Powrót