• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaką skrzynie zamkniętą czy br, jaki litraż?

Reakcji
0
Witam serdecznie posiadam już głośnik a mianowicie magnat xpress 10 chciałbym zrobić do niego skrzynię tylko taką aby zajmowała jak najmniej miejsca a aucie według producenta powinna być 30l z Br jednak nie podaje jaka w zamkniętej. Doradźcie proszę która będzie lepsza zamknięta czy z br jeśli zamknięta to jaki litraż? Jeszcze jedno posiadam sklejkę czy będzie ona dobra do budowy skrzyni czy lepiej zaopatrzyć się w mdf? Jaki wzmacniacz byście polecili w przystępnej cenie?

Dane głośnika:

Rozmiar: 250 mm
Moc Max: 300 W
Moc RMS: 150 W
Skuteczność: 92 dB
Impedancja: 4 ohm
Pasmo przenoszenia: 22 - 1.500 Hz
Cewka: 50 mm
Magnes: 40 Oz
Fs: 29
Vas: 77
Qts: 0,45
Qes: 0,51
Qms: 3,9

A jaką firmę polecisz tak jak najtaniej i jak najlepiej, jeśli 4 kanałowy to trzeba zmostkować tak?

sociak55 napisał:
A jaką firmę polecisz tak jak najtaniej i jak najlepiej, jeśli 4 kanałowy to trzeba zmostkować tak?
najtaniej i najlepiej do tego głosnika to bedą takie Peiyng http://www.allegro.pl/item1122789530_peiying_py_2c02r_wzmak_600w_pilot_basu_dystrybucja.html
Mac Audio http://www.allegro.pl/item1141243164_mac_audio_mpx_2000_nowy_zestaw_gw_i_gratisy.html
lub cos z uzywanego sprzetu mozesz poszukac :wink: i pytanie czy chcesz tym samy wzmakiem zasilic przody czy tylko suba?

mam zamiar napędzić tylko subwoofer. Jeszcze powiedzcie mostkuje się poprzez podłączenie plusa z jednego kanału z minusem z drugiego do suba a co z resztą?

jesli tylko suba to 2 kanały ci wystarcza to kup tego pidzinga i bedziesz zadowolonoy tak z jednego kanału plus a z drugiego minus :smile:

emil007 napisał:
jesli tylko suba to 2 kanały ci wystarcza
a ja bym nadal sie upieral przy 4 kanalach.
teraz chcesz tylko suba ale za chwile przekonasz sie ze przod tez trzeba zmienic i akurat 2 wolne kanaly sie przydadza ;)
no a wzmacniacz 4 kanalowy jest tanszy niz 2 wzmacniacze 2 kanalowe :P

ok wszystko już wiem tylko powiedzcie jeszcze przy mostkowaniu dajemy do suba z jednego kanału plus z drugiego minus a ten pozostały plus z minusem łączymy czy nie bo już kilka wersji słyszałem.

I jeszcze jakiej grubości zastosować płyty do skrzyni?

Powrót