• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaka tania siecówka z 802.11g ?

Reakcji
0
Dodam że najtańsza jaką tylko da radę wyrwać :)
Potrzebuje jej do kompa rodziców który służy jako szit do przeglądania neta i oglądania filmów na lcd.

Osobiście używam: WiFi D-LINK DWL-G510, PENTAGRAM horNET i jakąś asusa i działa wszystko bez najmniejszych zastrzeżeń.

jak do pc to tplinki, a jak uda Ci się to szukaj tzw "kanciaków" na alledrogo itd... (maja taki smieszny łamany kształt z tąd nazwa)

a generalnie to szukaj czegos na chipie atheros-a (nie wazne czy pcmcia, mPCI, pci...atheros robi najlepsze i najpopularniejsze chipy radiowe zarówno dla urzadzen klienckich jak i dla urzadzen stacji bazowych).......jak sie nie uda w cenie ktora cie satysfakcjonuje to realtek (wiekszosc kart na pci)....

unikaj modyfikacji chipow przez producentow kart (cos w stylu "4x faster by dlink" itd...)

usb / pci - dowolnie, odległość w linii prostej to z 10m może, przez ścianę.

hehe no to dałeś czadu :) demona prędkości z tego nie będzie, ale do neta styknie.

ze sprzętu, z jakim się spotkałem (z było tego trochę) to najlepiej sprawował się Edimax, najgorzej dlink (chociaż sieciówki są OK, a routery jak się trafi). Asus z IEEE 802.11n wydajnościowo zostawał daleko za Edimaxem, ale poza tym świetny sprzęt.

zarowno edimax jak i dlink to calkowity low-end i to calkowicie najnizszych lotow ... niestety gorsze ciezko spotkac....

takero a pisalem zebys unikal tego typu zabawek :/

kiedys musileismy wymienic 2,5k apkow/routerkow edimaxa bo notorycznie zwywaly sesje pppoe ...

to po prostu szrot ... a przyczyna jest prosta... obie firmy modyfikuja chipy ...a ludzie i recnezenci w siemsznych gazetkach i portalach co tak naprawde sie kiepsko na tym znaja co tak naprawde dostali do lapki są otumanienii napisem "4x faster" itd...

(odrazu mi sie przypomniala ksiazka w ktoroej to jeden tlumacz "pamiec flash" przetlumaczyl jako "pamiec blyskowa"....a dlaczego tak napisal to pewnie sie domyslicie sami :D

problem pojawia sie w momencie kompatybilnosci ze samym standardem ...bo podlaczyc do jakiegos apka 1klienta... to wybaczcie ale to ....go....o nie test ....
:D

bawolek napisał:
unikaj modyfikacji chipow przez producentow kart (cos w stylu "4x faster by dlink" itd...)
modyfikacji unikać miałem :P
Jak będzie kiła to sprzedam komuś , pewnie na tym nie tracąc , a nawet jakby to 10zł żaden pieniądz :P
Będę usatysfakcjonowany transferami rzędu pół megabita, to komp do pokoju rodziców , więc ma działać po prostu www i niewiele pozatym :P

a będzie działać takie coś przez 3 ściany na odległość ok 7m? wala mi się takie coś po szufladzie a chce laptop bezprzewodowo podłączyć, warto w ogóle kombinować? wcześniej działało to z anteną do radiowego internetu, nie było źle ;) tylko z tą małą antenką może być nie za dobrze

hehe myślisz, że aż taki głupi jestem? :P dzięki :mrgreen:

karta będzie w stacjonarnym a lapek piętro niżej :)

Jak tania to tylko TP-Link TL-WN551. Bardzo dobre proste karty WiFi.

Moze warto isc w APka Linksysa takiego ładnego niebieskiego :mrgreen: , działa az miło:)

Powrót