• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaka to zwrotnica?

• Autor wątku Autor wątku ekd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ekd

Reakcji
0
Witam wszystkich.
Mam pytanie dotyczące zwrotnicy do popularnych niegdyś kolumn Tonsila ""Mazurek 110".
Piszą, że to układ 2-drożny. Zastanawia mnie jednak połączenie midwooferów. Czy to jest klasyczne 2-way? Czy może 2,5?

Mam gdzieś głośniki to tego zestawu. Zastanawiam się, czy złożyć oryginalną zwrotnicę, czy może pokusić się o jakąś inna 2-way.
Proszę o rady doświadczonych w temacie :)
Pozdrawiam.

OK. Dzięki. Tak myślałem.
Czy jest sens w takim razie odtwarzać oryginalną konfigurację, czy lepiej budować 2-way od podstaw? Zna ktoś tego Mazurka i potrafi coś powiedzieć o brzmieniu?

Nie, no... Jakbym miał kupować, to wiem że coś lepszego. Mam komplet takich leżaków i knuję, co tu z nich wydłubać żeby się nie marnowały :)

jak je masz to smialo buduj ;)
nawet cewki na drutach 0,3mm zeby bylo tanio :P
a 3,3uF foliowy spokojnie kupisz tanio w kazdym sklepie elektronicznym ;)

Pawel S. napisał:
nawet cewki na drutach 0,3mm zeby bylo tanio
a 3,3uF foliowy spokojnie kupisz tanio w kazdym sklepie elektronicznym

Uuuuuu.... Aż tak kiepsko z tymi głośnikami? ;)

jak chcesz to mozesz wydac 150zl na "normalne" zwrotnice
ale wg mnie to nie ma najmniejszego sensu :P

Zaraz, zaraz.... Jeśli ludzie pakują dobre podzespoły do zwrotnic pracujących z STX czy TVM, to dlaczego miałbym oszczędzić przy budowie zwrotnic do Tonsili?
No chyba, że te przetworniki to totalny szmelc, wtedy jak najbardziej po taniości :)

ale nikt ci nie zabrania robic drogich zwrotnic
ale pisze ze to nie ma sensu do takich glosnikow a na taniej zwrotnicy zagraja tak samo :P

akurat do STXow i TVMow daje to co tanie a dobre :P

I oto mi chodziło :) Teraz przynajmniej wiem, że głośniki nie są warte drogich komponentów zwrotnicy.

przy tanich glosnikach slychac wyraznie roznice miedzy kondem elektrolitycznym a foliowym na wysokotonowce. na reszcie elementow mozna oszczedzic. ale bez przesady :P

No ale przecież stosuje się foliowe, więc po co mi elektrolit...? Aż tak oszczędzać nie muszę, a i tak pewnie nie usłyszałbym róznicy. Nie uważam się za audiofila ;P Może i dobrze, choć nie miałem możliwości porównywania różnych zestawów grających, więc do końca nie wiem...

ekd napisał:
No ale przecież stosuje się foliowe, więc po co mi elektrolit...?
jak zobaczysz cene to zrozumiesz :P
tutaj akurat masz male pojemnosci wiec koszt nie az tak duzy. ale porownaj sobie od 10uFw gore

ekd napisał:
Aż tak oszczędzać nie muszę, a i tak pewnie nie usłyszałbym róznicy
gwarantuje ze na wysokotonowce bys uslyszal ;)

Powrót