• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaka wielkość obudowy do subwoofera?

Reakcji
0
Witam Wszystkich!
Mam zakupiony głośnik niskotonowy tonsil GDN 20/80/8 o mocy maksymalnej 130 wat minimalnej 80wat inpedencja 8ohm.Pasmo przenoszenia głośnika 35Hz-3500Hz. Chce aby był w kolumnie zamieszczony był bass-refleks. Problem w tym że nie wiem jak obliczyć litraż obudowy. Próbowałem programem WIN isd ale nie wychodzi mi . Mógłby mi ktoś pomóc?
bardzo bym był wdzięczny.

Pozdrawiam!

Hmmm, nie przypominam sobie, żeby tonsil produkował takie głośniki.

Podstawa to parametry TS głośnika. Jeśli ich nie masz to trudno jest dobrać odpowiednią obudowę i strojenie. Ewentualnie możesz pomierzyć za pomocą systemu pomiarowego.
Najlepiej zrób zdjęcie głośnika - przód i tył.

Podejrzewam, że jest to ten model: http://www.e-tonsil.pl/index.php?p52,gdn-20-80-8 - czyli tonsil 20/80 8 ohm. Parametry tam są podane. Zrób zdjęcie głośnika z dwóch stron oraz FOTO pudełka - powinno pomóc w problemie.

OT: Powiedz mi ile dałeś za ten głośnik ? Kupowałeś go w 'zaufanym' sklepie, który zajmuje się TONSILAMI, czy allegro ? Możliwe, że zakupiłeś ZAMIENNIK. Jeśli za nowy dałeś mniej jak ~70zł to na bank to podróba/zamiennik.

taki sam ale inny - bosko. Jeśli próbowałeś
winisd to masz jakieś parametry jego?

Niestety nie jest to tonsil ale prawdopodobnie jakaś garażowa produkcja. Możesz spróbować obudowę 35 litrów strojoną na 40hz, jeżeli parametry z kartonu są prawdziwe to jakoś to zagra...

No niestety kupiłeś/zdobyłeś 'kicz', to jakaś podróba - wygląda na NO NAME (Nawet producent nie jest napisany) Gdzie go zdobyłeś (ile dałeś ?). Ja bym spróbował obudowy ~30l strojonej na 40Hz, jeśli obudowa BR to średnica BR 70mm+ (wydaje się być OK)

PS.
sauber94 napisał:
Pasmo przenoszenia głośnika 35Hz-3500Hz.
Nie wiem skąd Ci się to wzięło, jak nawet na pudełku jest napisaane 45Hz - 4500Hz

melisław napisał:
http://voicekraftpolska.pl/index.php?id=150

kiedys były na allegro ale juz ich nie ma. Kosztowały coś koło 30-40zł, a ty ile dałeś? Generalnie nic ciekawego :)
Wygląda na to, że trafiłeś - to ten głośnik na 95%. Zgodzę się z Tobą - rewelacji nie ma, a do Tonsila sporo mu brakuje :) (już dużo lepszy byłby STX)

Powrót