• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki BR do węglowego STX 8.1

Reakcji
0
Witam serdecznie,

chodzi mi dokładnie o ten przetwornik : http://www.stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html

Jestem przyznam szczerze kompletnie zielony a zabrałem się właśnie za liczenie BR w Winisd Beta. Z wprowadzonych przezemnie danych, program proponuje :
0,068m - 0,200m
0,082m - 0,303m
0,102m - 0,487m
Dla obudowy 35L przy strojeniu 35Hz.

I tu rodzą się 3 pytanka :
Czy nie strzeliłem gdzieś ewidentnego byka przy wprowadzaniu danych ?
Czy przykładowo, gdy mam mieć tunel o dł. 100cm, mogę użyć dwóch o dł. 50cm?
Jeśli program podał mi poprawne dane, jak gruby tunel wybrać ?

Oto moje dane które są zapisane w pliku ".dri file" tego głośnika :

Z=0
Fs=28
Pe=0
SPL=0
Re=5,2
Le=0
BL=11
Xmax=0
Cms=0
Qms=3,37
Qes=0,38
Qts=0,34
Rms=0
Mms=0
Sd=0,0214
Vas=36
Dia=0
DualVC=0
Type=0

Z góry dziękuję za pomoc.

Z wprowadzonych przezemnie danych, program proponuje :
0,068m - 0,200m
0,082m - 0,303m
0,102m - 0,487m
Dla obudowy 35L przy strojeniu 35Hz.
wszystko jest OK

I tu rodzą się 3 pytanka :
Czy nie strzeliłem gdzieś ewidentnego byka przy wprowadzaniu danych ?

Czy przykładowo, gdy mam mieć tunel o dł. 100cm, mogę użyć dwóch o dł. 50cm?
tak, ale laczone szeregowo a nie rownolegle :p

jezeli chcesz uzyc 2 rownoleglych o tej samej srednicy to WYDLUZA sie 2x

kup 2xHD-18 alpharda i polacz je razem zeby oba konce byly profilowane

Sound Wave napisał mi kiedyś:
"Zalecana objętość to 25L
B-R jakieś 5cm średnicy obustronnie profilowany długość nie pamiętam - od wyniku w win isd średnio trzeba odjąć z 10-20%"

B-R jakieś 5cm średnicy obustronnie profilowany długość nie pamiętam - od wyniku w win isd średnio trzeba odjąć z 10-20%"

zalezy od obudowy - wg mnie spokojnie tam wejdzie 7cm i takie bym dal
chociaz faktycznie 5cm obustronnie profiowany powinien dac rade

a z tym odejmowaniem to rozchodzi sie o podanie srednicy tunelu
jak wpiszesz mniejsza srednice tunelu to wychodzi idealnie

Ja bym na Twoim miejscu dal 0,102m@0,487m.

Przy 8' nie miało by to prawa nawet minimalnie zaświszczeć, i zakres strojenia był by węższy, ale silniejszy niż w przypadku mniejszych tuneli.

Ale jakim cudem ja zmieszczę pół metra BR w mojej obudowie, która jeśli się nie mylę jest długa na 30cm ? Odejmując 2 ściany po 19mm... Dlatego zadałem pytanie o łączenie tuneli, da się to jakoś przekombinować?

Moim zdaniem 10cm średnica BR dla 8 cali to przesada. Profilowane 6cm powinno wystarczyć, ale lepiej dać 7 dla spokoju jak radzi Paweł.
A łączyć można dość łatwo pod kątem prostym. Tyle, że dobrze byłoby mieć taką drewnianą "rynienkę", która ma fabrycznie porobione nacięcia na bokach - do docinania na prosto i pod kątek 45 stopni. Ojciec tego używał do docinania listw przypodłogowych i innych ramek.
Jedyny problem; jaka będzie wtedy rzeczywista długość tunelu - mierzona w środku przekroju, czy w innym miejscu? Może Paweł się wypowie, bo znany fachowiec jest :D

Czyli jednym słowem mogę zawijać tunel ? Dozwolony jest zwrot o 180 stopni ?:razz: Oczywiście "zakręty" nie w jednym miejscu, tylko w pewnej odległości.

należy przyjąć długość liczoną po środku przekroju. zamiast przycinać rury lepiej użyć kształtek kanalizacyjnych (np typowej 75mm).

Ja bym na Twoim miejscu dal 0,102m@0,487m.

Przy 8' nie miało by to prawa nawet minimalnie zaświszczeć

wez ty sie lepiej ze swoimi pompkami i teoriami ucisz!
przy 7cm obustronnie profilowanym nie ma mowy o zadnych swistach!
a 10cm to do 12" sie stosuje a nie 8"

Jedyny problem; jaka będzie wtedy rzeczywista długość tunelu - mierzona w środku przekroju, czy w innym miejscu? Może Paweł się wypowie, bo znany fachowiec jest
w szczelinowych liczylem srodkiem takie lamance i wychodzilo poprawnie

ja bym jednak nie lamal tunelu - na ostrym kancie powstaja swisty

Czyli jednym słowem mogę zawijać tunel ? Dozwolony jest zwrot o 180 stopni ?
podaj wymiary swojej obudowy to sie pomysli

Wymiary to ok:
szer - 30cm wys - 40cm(front) a na długość 39cm.
Piszę około, ponieważ MDF jakiego użyłem to 19mm, więc dużej różnicy nie ma w porównaniu do 2cm. Po odliczeniu grubości MDF, litraż wynosi 39,3 L - te 4 litry pozostawiam na TDA, trafo i na to jakąś zabudowę żeby ciśnienie nie wyrywało elementów.

jedyny problem to szczelnosc panela
jak jest szczelny to elektronice nic sie nie stanie

w twoja skrzynke spokojnie zmiesci sie tunel 7cm srednicy i te 20-pare cm dlugosci
problem w tym ze z takimi proporcjami skrzynka nie bedzie za ladna :???:
musialbys dac sciecia po 3cm na boki frontu zeby to zaczelo wygladac

Kup dwa takie: 68/220, wyznacz jaka powinna być długość tunelu i obetnij je to tej długości (pamiętając, że wraz z obcinaniem rośnie średnica wewnętrzna, co trzeba znów zweryfikować w długości tunelu :p taki paradoks, czyli obetnij z pozostawieniem kilku cm). Mam nadzieję, ze rozumiesz? Albo jak napisał SW - rura kanalizacyjna/rynna 75mm (sam takiej w aucie używam do 8cali i jest dobrze bez profilowania).

(pamiętając, że wraz z obcinaniem rośnie średnica wewnętrzna, co trzeba znów zweryfikować w długości tunelu taki paradoks).

Jak już jesteśmy tacy dokładni to powinniśmy wyciągnąć średnią z przekroju na początku i na końcu tunelu, plus uwzględnić zaokrąglenie na końcu ;)

Jak już jesteśmy tacy dokładni to powinniśmy wyciągnąć średnią z przekroju na początku i na końcu tunelu, plus uwzględnić zaokrąglenie na końcu

Czy ja wiem? Wg znawców tematu długość tunelu determinuje właśnie najmniejsza jego średnica, więc wyciąganie średniej mogłoby fałszować wyniki strojenia.

Co to za znawcy? :) Rezonator Helmozta działa w prosty sposób. Mamy jego podatność którą definiuje objętość powietrza w obudowie, mamy masę drgającą którą jest masa powietrza w tunelu (tu będzie pierwsza zmienna przy tunelu o nie stałym przekroju), no i powierzchnie drgającą czyli średnica która też będzie w naszym wypadku nie będzie stała. Zresztą wyobraź sobie hipotetyczną sytuacje że mam tunel fi=5cm na początku o długości 30cm i fi=15cm na końcu. Czy uważasz że będzie stroi tak samo jak tunel o fi=5cm i stałym przekroju? No chyba raczej nie :)

Winisd dla 0,068m zaleca równe 20cm. Czyli dobrze rozumiem, że mam kupić 2 te tunele, i obciąć je do równych 20cm? Jaka różnica między jednym, a dwoma? I jeszcze gdybym mógł poprosić o zerknięcie na dane przetwornika w początku tematu... Gdybym jakiegoś byka strzelił wynik byłby błędny, a szkoda kasy i czasu w błoto.

EDIT:
Acha, zapomniałbym o uwzględnieniu tej średnicy :P Czy potrzeba aż tak wielkiej dokładności ? 1cm w tę czy w tą zrobi jakąś słyszalną różnicę ?

Ostatnia edycja:
Powrót