• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki BR do węglowego STX 8.1

To kupić jeden, czy dwa ?

Ja kupiłbym nawet trzy. Dwa do testów i trzeci do docięcia na ostateczną długość. Jeśli do testów będziesz miał tylko jeden tunel, to przycinając go po trochu nie będziesz miał zbytniego porównania z tym, co było przed momentem (czyli z dłuższym tunelem). Oczywiście możesz oceniać "wydaje mi się, że jest lepiej" ale zmysł słuchu bywa nie aż tak doskonały, jakbyśmy tego czasem chcieli ;)

Coś takiego by spasowało ? Nie będzie słyszalnych świstów powietrza?

ten ma 57mm - wg mnie moze byc malo

Kup dwa takie: 68/220
wolalbym 2 takie http://allegro.pl/rura-tunel-wylot-bass-reflex-hd-16-tanio-f-v-i1945565535.html (tylko HD-18 ktorych obecnie nie ma na aukcji)
sklejone w ten sposob

Jak już jesteśmy tacy dokładni to powinniśmy wyciągnąć średnią z przekroju na początku i na końcu tunelu
NIE
jak juz od dawna powtarzam w WINISD przyjmujemy MNIEJSZA srednice i wtedy wyniki sa zgodne z realiami!

Bebok pisał, abym kupił dwa takie które podałem w linku. To kupić jeden, czy dwa ?

Mi raczej chodziło o możliwość sklejenia dwóch ze sobą - abyś się nie musiał bawić butelką i opalarką podczas profilowania na półokrągło końcówki BR. Ale dabyl wskazał na istotną rzecz - czasem dobrze jest przeprowadzić test odsłuchowy niż opierać się na samych wyliczeniach programu.

Jeśli wylot tunelu będzie w widocznym miejscu to nie kupuj tego z aukcji której linka dał Pawel S. bo są kiepskiej
jakości wizualnej ,tzn plastik błyszczący nierówno zabarwiony, ze smugami.
"http://allegro.pl/rura-tunel-wylot-bass-reflex-hd-16-tanio-f-v-i1945565535.html "

wez ty sie lepiej ze swoimi pompkami i teoriami ucisz!
przy 7cm obustronnie profilowanym nie ma mowy o zadnych swistach!
a 10cm to do 12" sie stosuje a nie 8"

Po co tak od razu najeżdżasz?

Nie chodzi mi głównie o świszczenie, przede wszystkim o zakres działania rezonatora i jego siłę. Ostatnio zakładalem o tym temat, i wspólnie doszliśmy do wniosku, ze pomiędzy rurkami różnej średnicy jest różnica. W przypadku szerszej, BR będzie działal nieco wężej, ale z większą siłą. Dlatego uważam, że 10cm bardzo dobrze się sprawdzi.

Jeśli chodzi o świszczenie - U mnie przy 12' i 10cm rurce potrafi mocno zaświszczeć, np. w muzyce ogranowej na dużych poziomach głośności (dźwięki rzędu 16-32hz).

Dlatego też buduję tunel o 2-3 razy większym przekroju, ale to tylko mój przykład.

wez ty sie lepiej ze swoimi pompkami i teoriami ucisz!
przy 7cm obustronnie profilowanym nie ma mowy o zadnych swistach!
a 10cm to do 12" sie stosuje a nie 8"

Dziwne bo ja zastosowałem w bsw 104II srednice 7cm i swiszczy jak cholera chodz jest wyprofilowany i co? A tak polecał producent 7cm tunel to samo na forach 7cm wystarczy i co? Załuje jak cholera ze nie wsadziłem 10cm i bym miał spokój....

Czyli mam czekać aż pojawią się tunele HD-18 ?

ten co pokazalem moze byc - jest troche dluzszy, blyszczacy a nie matowy i ma kratke ochronna (i tak ja usuniesz)

U mnie przy 12' i 10cm rurce potrafi mocno zaświszczeć, np. w muzyce ogranowej na dużych poziomach głośności (dźwięki rzędu 16-32hz).
oj tak, ty i te twoje infrasoniczne pompki...

Dziwne bo ja zastosowałem w bsw 104II srednice 7cm i swiszczy jak cholera chodz jest wyprofilowany i co?
a jak jest profilowany od wnetrza?
bo wyginanie na butelce to zdecydowanie za malo...
no ale faktycznie, osobiscie dalbym wiekszy tunel do 10"

a jak jest profilowany od wnetrza?
bo wyginanie na butelce to zdecydowanie za malo...
no ale faktycznie, osobiscie dalbym wiekszy tunel do 10"
Wytoczony na klocku drewnianym a nie żadnej butelce a co dał,Chyba tylko zmiany kosmetyczne bo ja nie usłyszałem róznicy przy 35 go juz słychac i moge teraz tylko narzekać ze mam hi endowego suba z furkajacym tunelem:(

Ale ja tego słuchałem i uwierz nic nie daje a jesli daje to bardzo małe zmiany szkoda czasu i pradu było na wytaczanie tego kołnierza....

to co napisalem - w swoja obudowe wsadz 2 tunele HD-18 (lub te blyszczace dostepne teraz)
2 sklejone w 1 a nie 2 osobno ;)

To czekam na HD-18, zamawiam i piszę jak będę już je miał :) Narazie dziękuję Wam za pomoc :flapper:

Powrót