• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki dać rezystor

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Pytanie banalne dla was ale ja zawsze mam z tym problem. Mam zasilacz sieciowy o napięciach 6 , 7,5 , 9 , 12 a ja potrzebuje 5V. Jakiego rezystora użyć przy jakim napięciu żeby uzyskać upragnione 5V :?:

to znam ale jak z tego obliczyć ten rezystor :?: ze wzoru R=U/I i za I podstawić 300mA (dane z zasilacza), a za U napięcie które mam czy to które chce uzyskać :?:

jak stabilizator 7805 to ustaw ten zasilacz na 9V. Z sumie to nie wiadomo czy jest stabilizowany?

Jesli tak to najprosciej bedzie jak ustawisz go na 6V i dodasz szeregowo jedna lub dwie diody krzemowe na ktorych napiecie spadnie o ok 1V.

własnie. oblicz spadek napięcia na diodzie i daj ich ile trzeba :) (ale szeregowo)

no i jeszcze dioda musi byc odpowiednio do minusa i plusa bo to nie rezystor ani kondensator ceramiczny

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót