• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki dobrać rezystor??

Reakcji
0
Witam.

To mój pierwszy temat na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Zakupiłem scalak TDA1554q i mam problem ponieważ wzmacniacz przesterowuje się. Jaki wstawić rezystor na wejściu wzmacniacza, aby dźwięk nie był przesterowany?

Pozdrawiam.

No tak, ale jeśli dam potencjometr to i tak jeśli dam głośnośc max to wzmacniacz przesteruje się??

po to masz potencjometr zeby sciszyc jak bedzie sie przesterowywal.

Tak, choc nei wiem po co wspominasz o kondensatorze bo on juz powinien byc na wejsciu wzmacniecza, ty masz tylko dodac potencjometr glosnosci.

Potencjometr to inaczej rezystor nastawny z plynna regulacja wiec,bez sensu jest montowanie rezystora o danej rezystancji i miec staly poziom wysterowania

[ Dodano: 2010-09-08, 10:26 ]
co do kondensatora montujac uklad napewno w spisie jak i na schemacie byl taki kondesatormi masz go napewno wlutowanego na wejsciu wiec wpinasz tylko potencjometr logarytmiczny standardem jest zazwyczaj o rezystancji 50k

Powrót