• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki filtr

Reakcji
0
Witam.
Posiadam wzmacniacz Sony XM4040 niestety nie posiada on żadnych filtrów, tylko regulacje napiecia. Subwoofer (do niego podłaczony jest wzmacniacz) gra całym pasmem, nie tylko jest bas ale i wysokie tony. Jaki prosty filtr zastosować aby z kolumny basowej wydobywał się tylko bas?
Bardzo proszę o pomoc.
A tak po za tematem to czy wciśnięta kopułka może wpływać jakoś na dźwięk? Bo dostałem w rozliczeniu subwoofer na stxie i ma on wciśniętą kopułke i jest bas ale i takie 'stukanie' jeszcze :roll:

Pozdrawiam.

w.l.o,
A jakie masz radio?
Nie ma w nim wyjścia tylko na suba?
Coś mi się nie chce wierzyć. Jak nie to poszukaj w opcjach radia i wytnij go np przy 80Hz i powinno być ok.

A jak jest stukanie to tez wzmacniacz jest za mocny dla tego głośnika.
Jeszcze trochę pogra i będzie awantura :sad:

Wyjscie na suba jest, wlasnie tak teraz czytam posty i kojarze, że mam taką opcje w zaawansowanych ustawieniach, jutro sprawdze.
No nic, jak ma się skonczyc to niech się konczy, kupie 2 :razz:

Powrót