• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki głośnik 8" do pieca basowego ćwiczeniowego?

Reakcji
0
No właśnie

Mam piecyk gitarowy Fender Frontman15W i na nim trenuję, ale że gram na basówce, chciałbym użyć głośnika basowego, nie gitarowego (gra od 200Hz :)). Kubatura ca. about 9,9 L. Budżet-50 PLN. Zastosowanie - tylko dom, głośności niskie, więc gumowe bądź piankowe zawieszenie nie przeszkadza.

I z tym właśnie do was przychodzę.

Musi być maleństwo- mogę tylko zwiększyć litraż o litr wkładając głośnik od frontu zamiast od tyłu

Jeżeli taki litraż to arn 150...chodź nie wiem czy 6 cali Cie zadowoli...

Niestety fizyka to fizyka i nie ma szans aby 8 cali dobrze zagrało w 10 litrach.

Hehe... ARN150 to gitary basowej... raczej kiepski pomysł ;)

Gdybyś zwiększył obudowę do 15 litrów chociaż, to ja na Twoim miejscu wpakowałbym LW800 Alpharda, pod warunkiem że Twój piecyk ma lekkieko chociaż kopa. Ewentualnie któraś z 20stek STX'a, która zadowoli się w miarę małą obudową ( z tego co pamiętam którąś 20stkę można było w 15 litrów wpakować.)

Tylko właśnie problem w tym że buda nie więcej niż 11 litrów no i max 50 pln...arn to nie rewelacja, no ale "jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma" ;)

Tu nie chodzi o rewelacja czy nie - ARN nie przetrzyma tego, przecież to jest malutki głośnik... Nie wspominając o fakcie, e granie na basie na głośniku o 13cm membranie trochę mija się z celem - więcej z samych strun będzie słychać.

Hmm...no to trzeba zmienić pake, nie ma bata...w sumie zmontowanie takiego małego pudełka to raptem pół godziny roboty, a chyba nie masz w pokoju aż tak mało miejsca żeby sie nie zmieścił?

Powrót