• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki głośnik do suba do 500-600zł

Ezo mnie za perlesa wyszło 200zł ale może daltego że brałem dwa i na dodatek dt 100.

Piekny ten isobaric na stx to ogólnie nie napisałem iż do tego zestwu jak to zagra jako sub dla kolegi.

Atb to techno może i????
Ja mówie o czyms głębszym typu technobo itp hardcore techno.

Zobacz co tam sie dzieje słyszeliście może garego d???????

Przy tym nawed moje sls siadają a co dopiero o alfredach.

Warto zrobic cos jak EZO w budzie zamknietej zeby uzupelnialo pelnopasnmowe kolumny.Jest to zwiazane z tym ze opadanie charakterystyki lagodniej jedzie i mozna przy lekko podkreconej glosnosci a nizszym cieciu zejsc naprawde do rezonansowej glosnika. Jesli w kolumnach glosnik z rezoinansem wlasnym 28Hz slychac tylko do 40Hz i pozniej opada chka mocno (BE) to oznacza ze jest buda za wysoko strojona i dodatkowo membrana nie jest trzymana za pysk.Normalnie rezonator odbiera energie membranie i jest w miare spokoj. Twoj glosnik nie wytrzymuje mocowo ze wzgledu na nie do konca prawidlowa aplikacje.Wez pod uwage rezystancje cewki w filtrze i przelicz uklad z poprawka dobroci.
Wez wzory z posty group delay jakie wystawilem i wg tego sprobuj odszukac prawidlowe strojenie przy Twojej budzie.
Lub cos z filtrem...

jak dobrze że technomuły nie biorą sie za Scany ....bo ja bym wtedy z Zudio zrezygnował ...

Wloz teleskopowo jakis sklejony gruby karton i sprobuj, tak bedzie najmniej ingerencyjnie.

...albo kup rure PCV na średnice otworu i ucinaj po kawałku...powiedzmy co 2 cm i słuchaj ... hehehe

Powrót