• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki głośnik do subwoofera pasywnego ?

Reakcji
0
Witam. Poszukuję do 100PLN głośnika (8Ω !!), którego mogę użyć do budowy subwoofera pasywnego. Coś co da więcej basu niż GDN 20/40. Może coś ze stajni STX'a ?
GDN-22-140-8-SCX
GDN-22-300-8-SW
GDN-27-450-8-SC < - ten już pewnie potrzebuję trochę papu ? 40WAT starczy ?
GDN 25/60
GDN 20/80

To żadnego z nich nie starczy 40W. Najlepszy byłby dla Ciebie GDN-22-140-8-SCX, ale potrzebujesz wzmacniacza, który ma przynajmniej 100W przy 8 ohmach.
A może ARN 226? Ma bas na przyzwoitym poziomie i nie potrzebuje zbyt mocnego wzmacniacza.

W tej chwili mam podłączone 2x40WAT (GDN 20/40) + 2x60WAT (jakieś stxy, które muszę oddać). Tak więc "mania na waty OFF" bo ja nie mam zamiaru lecieć z pokrętłem na full opór tylko kulturalnie posłuchać muzyki.

No ten ARN ma przystępną cenę można wyrobić się na 2 sztuki w budżecie. Może 2x GDN 25/60 (po regeneracji 90PLN za 2 sztk) ?

Jak masz zamiar posluchac kulturalnie muzyki to sprzedaj co masz i zrob przyzwoite 2drogi chodzby na jakims 18cm stxie, moze awx...

IMO AWX ma za mało basu. To jest typowo monitorowy głośnik. Ja mam dobrą górę i średnicę, ale brak basu. Sprzedać nie sprzedam, kolumny mają wartość sentymentalną.

Podłączone w celu sprawdzenia czy wzmak pociągnie - Yamaha totalnie zaniża moc wzmaków. To co ten "wzmaczek" (2x50 WAT - wyzej literówka) robi nikt by się nie spodziewał. To, że ktoś podpina 2x60WAT czy 100 nie oznacza, że musi jechać na full opór tak ? Pokój ma 12m^ zastawiony meblami, jest jedno miejsce gdzie zmieści się subik. Pokój dzielę z siostrą więc to jest jedyne wyjście. Myślałem nad subem z 2 głośnikami. Jeden na zewnątrz np. przednia ścianka, a drugi wewnątrz pod kątem 45 stopni.

No ale nie rozumiesz...
Twoj wzmacniacz nie napedzi tych glosnikow, no moze poza tonsilami...
Kriegrer napisał:
Może 2x GDN 25/60 (po regeneracji 90PLN za 2 sztk) ?
Jak to ma byc sub to te tonsile sie srednio nadaja..., poza tym do 12mk chcesz pakowac 2szt. 10?

W zupelnosci starczy ci GDN-22-140-8-SCX, tylko do niego potrzebujesz mocniejszego wzmacniacza

Nie napędzi rozumiecie jako:
a) zagra cicho
b) nie zagra nic
c) zagra średnio na jeża

Wyczaiłem jeszcze GDN 30/60 za 95PLN. Dzisiaj obciążę wzmacniacz 2 parami Mildton 80. Zobaczę co będzie :) Do cichego słuchania ważna jest jak najwyższa efektywność ?

Wzmacniacz nie bedzie mial kontroli nad glosnikiem, nie wykorzystasz glosnika w pelni.
Daj sobie siana z tymi tonsilami... Chcesz miec subwoofer ktory zagra basem czy pseudo sub, ktory zagra pokroju twoich kolumn na 20/40?
Kriegrer napisał:
Dzisiaj obciążę wzmacniacz 2 parami Mildton 80. Zobaczę co będzie
Bedzie glosno i tyle...
Kriegrer napisał:
Do cichego słuchania ważna jest jak najwyższa efektywność ?
Nie

Kriegrer napisał:
Nie napędzi rozumiecie jako:
a) zagra cicho
b) nie zagra nic
c) zagra średnio na jeża

Jeśli masz słaby wzmacniacz w stosunku do głośnika to jak będziesz chciał podkręcić to będzie "pierdział" (i nie mówię tu o graniu na maxa). Z drugiej strony wzmacniacz do suba musi być odpowiedni,taki który radzi sobie z niskimi tonami a nie obojętnie jaki.

Kriegrer napisał:
Do cichego słuchania ważna jest jak najwyższa efektywność ?

Nie,nie do cichego słuchania tylko do słabego wzmacniacza.

Kupię tego 22 od STX. 70PLN to nie jest duży wydatek (resztę mam) jak mi się nie będzie podobał efekt to od sprzedam głośnik i odłożę kasy na coś lepszego.

Kriegrer napisał:
Ja mam dobrą górę i średnicę
Kriegrer napisał:
W tej chwili mam podłączone 2x40WAT (GDN 20/40) + 2x60WAT (jakieś stxy, które muszę oddać)
eee ?

Kriegrer, Ty wiesz co oznacza pojęcie sub pasywny ? Masz 100 zł na głośnik/i , a zdajesz sobie sprawę ile będzie kosztował filtr/ filtry ?
Chcesz do jednego wzmaka podpiąć i stereo i suba/suby ? Wykorzystać A+B ?
Jeśli tak to zapomnij...

Kriegrer napisał:
Myślałem nad subem z 2 głośnikami. Jeden na zewnątrz np. przednia ścianka, a drugi wewnątrz pod kątem 45 stopni.
??

Filtr dolnoprzepustowy nie wystarczy ? Jaki wzmak potrzebny jest do DIY na STX AWX + sub pasywny ? 2x100WAT ?

A może zrobić tak. DIY na AWX + sub na tym 22 lub 27 STX z panelem ? Wtedy AWX podpinam do A, a suba do B. Co o tym sądzicie ? Taki panel czasami pojawia się na allegro w okolicach 100PLN.

Napisz konkrety - zacznij od kasy jaką chcesz przeznaczyć, bo raz piszesz że 100zł, potem żę AWXy chcesz itd, co każdy Twój post tracę świadomość o czym piszemy.

Chciałem jak najniższym kosztem polepszyć trochę obecną sytuację. Co do kasy to spokojnie starczy mi na 2 monitory na AWX. Suba mogę dorobić za miesiąc.

Kriegrer napisał:
Chciałem jak najniższym kosztem polepszyć trochę obecną sytuację. Co do kasy to spokojnie starczy mi na 2 monitory na AWX. Suba mogę dorobić za miesiąc.
jeszcze się zastanawiasz? zrob suba ale aktywnego. Dorób go za 2-3 miesiace a efekt bedzie 100 razy lepszy od pasywnego. Monitory +sub na 22/140 :)

Powrót