Malo basu z 18AWX? A to numer
U mnie jest za duzo...
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Pogromca mitow napisał:Malo basu z 18AWX? A to numerU mnie jest za duzo...
marian napisał:Pogromca mitow napisał:Malo basu z 18AWX? A to numerU mnie jest za duzo...
Basu nigdy nie jest za dużo,chyba że ci buczy lub muli.
Kriegrer napisał:40WAT starczy ?
masz wzmacniacz stereo?Kriegrer napisał:W tej chwili mam podłączone 2x40WAT (GDN 20/40) + 2x60WAT (jakieś stxy, które muszę oddać). Tak więc "mania na waty OFF" bo ja nie mam zamiaru lecieć z pokrętłem na full opór tylko kulturalnie posłuchać muzyki.
Maxi napisał:No ale nie rozumiesz...
Twoj wzmacniacz nie napedzi tych glosnikow, no moze poza tonsilami...
Jak to ma byc sub to te tonsile sie srednio nadaja..., poza tym do 12mk chcesz pakowac 2szt. 10?Kriegrer napisał:Może 2x GDN 25/60 (po regeneracji 90PLN za 2 sztk) ?
W zupelnosci starczy ci GDN-22-140-8-SCX, tylko do niego potrzebujesz mocniejszego wzmacniacza
bart210 napisał:To żadnego z nich nie starczy 40W. Najlepszy byłby dla Ciebie GDN-22-140-8-SCX, ale potrzebujesz wzmacniacza, który ma przynajmniej 100W przy 8 ohmach.
A może ARN 226? Ma bas na przyzwoitym poziomie i nie potrzebuje zbyt mocnego wzmacniacza.
Buhaha to sie usmialemHenryk1948 napisał:Panowie panowie. Co to za bzdury wypisujecie ? Najpierw zastanówcie się co można zrobić z 1-2 WAT. Co i jak można napędzić. Widzę, że młodzi mają zapał na jak największą ilość WATów w wzmacniaczach niczym panowie z łysymi głowami na konie mechaniczne w swoich golfach. Nikt o zdrowym rozsądku nie wykorzysta w domu wzmacniacza 100WAT. Przecież nie będziecie cały czas słuchać muzyki z potencjometrem na godzinie piątej. Ten wzmacniacz spokojnie wystarczy. Bez najmniejszego trudu obsłuży ostatnio popularne monitory na przetwornikach AWX i do tego 2 przetworniki 27 SCX. Tylko czy to ma sens ? Koszt wykonania 2 kolumn lub 1 kolumny 2 głośnikowej to pewnie 1/2 subwoofera aktywnego.
bart210 napisał:żeby sub dorównał efektywnością to muszę podać na syma więcej mocy niż na kolumny.
Maxi napisał:Tu nie chodzi o to zeby rozkrecac wzmacniacz nie wiadomo jak... chodzi o kontrole nad glosnikiem.
przy 1 khz. jak jest na basie w pewnej obudowie zaleznie tez od odciecia suba itp bez pomiarow mozna jedynie przypuszczac.pegelmesser napisał:jest okolo 89dB
Dokładnie ,a poza tym akustyka mojego pokoju jest dziwna w miejscu w którym słucham muzyki basu jest mało a jak na przykład stane i pójde w strone drzwi to nagle bas się pojawia tak więc głośność suba zależy głownie od pomieszczenia oraz jego ustawienia.Tasior napisał:przy 1 khz. jak jest na basie w pewnej obudowie zaleznie tez od odciecia suba itp bez pomiarow mozna jedynie przypuszczac.pegelmesser napisał:jest okolo 89dB
takKriegrer napisał:Paweł - z tego suba wychodzą 4 przewody ?
nie - sub ma wbudowany filtr pasywny i po podlaczeniu do nich monitorkow odfiltrujesz im basKriegrer napisał:Czy są połączone szeregowo ? Bo można zrobić tak: monitory pod A, a sub 2 głośnikowy jako para B i wtedy 4 kanaly zagraja.