• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki głośnik do Subwoofera [Volvo v70]

Reakcji
0
Witam mam zamiar zbudować subwoofer do kombi V70 II , na początku byłem zainteresowany stx 8" po tym jak zobaczyłem projekt Pawła
Problem w tym czy taki 20 cm głośnik zagra dobrze w tak dużym kombi.
Radio oryginalne
Głośniki przód Hertz DSK 165mm +l-Pad na wysoko tonowe (nie ma co się oszukiwać w oryginalnej konfiguracji cisną piaskiem aż uszy bolą)
Tył:Głośniki PS6A bez wysoko tonowych(niestety brak;p są za to oryginały volvo)
Wzmacniacz dzisiaj wylicytowany to signat roc 3 MKII
Cudów nie ma ale moje ucho w miarę dobrze to toleruje ;)
Od razu mowie że głośniki przód + tył Podłączone po radio przez zimę jest plan na wzmacniacz do nich
Przechodząc do meritum Jaki głośnik wybrać w cenie do 200zł , nie toleruje basu w stylu wieś sie bawi , buczenie po uszach itp po prostu chce aby był wyrazisty dopełniał resztę (w miare szybki punktowy ) i miał kopa .Nie jestem znawca tematu wiec może opis nie zbyt zrozumiały ale mam nadzieje że coś poradzicie .Pozdrawiam

Szybki i punktowy to ITMds 10,ale stówkę musisz dorzucić i na allegro popatrzeć bo są.

Do takiego vulva wrzucałem pierwszą serie hertza hi energy w 8 calach.

Świetnie się sprawdzał.

Szybki i punktowy to ITMds 10,ale stówkę musisz dorzucić i na allegro popatrzeć bo są.
na allegro byl wczoraj jeszcze MDS10 w skrzyni za 300zl! ;)

Problem w tym czy taki 20 cm głośnik zagra dobrze w tak dużym kombi.
jednym wystarczy, drugim bedzie za duzo, trzecim bedzie zdecydowanie za malo
tak wiec wszystko kwestia oczekiwan. mi tam 8" wystarcza ;)

Nawet dzisiaj jest tylko tak szczerze mówiąc , srednio jestem pewien używanych głośników ale...
http://allegro.pl/subwoofer-glosnik-intertechnik-mds-10-car-audio-i6504135229.html#thumb/1 (Subwoofer głośnik Intertechnik mds 10 car audio)
http://allegro.pl/intertechnik-mds10-w-profi-obudowie-br-i6514665273.html (!!! INTERTECHNIK MDS10 w profi obudowie BR !!!)
Są dwie sztuki nie wiem która buda lepsza , a głośnik Pb np. takie?
http://allegro.pl/promocja-subwoofer-25cm-powerbass-l-104d-35-i5753808157.html (PROMOCJA Subwoofer 25cm Powerbass L-104D -35%)
http://allegro.pl/powerbass-m-104-sub-34hz-500hz-91db-325-650w-hit-i5235143393.html (Powerbass M-104 Sub 34Hz-500Hz 91dB 325/650W - HIT)

Pierwsze dwa spoko i warto brać, drugie dwa to kaszanka i to taka pleśniejąca;)

Panowie dzięki za podpowiedzi , narazie tematu nie zamykam zapewne o coś jeszcze zapytam ;)

Koniec końców stanęło na stx zobaczymy czy da rade;) Postanowiłem dołożyć do wysoko tonowych na przód które grały by wspólnie z DSK 165 które polecacie taki które nie kaleczą uszu jak oryginalne Hertze
Chyba że lepiej będzie kupić wysokotonówki do PS6A i je dać na przód co wy na to ?
Aha cenna do 200zł

Postanowiłem dołożyć do wysoko tonowych na przód które grały by wspólnie z DSK 165 które polecacie taki które nie kaleczą uszu jak oryginalne Hertze
Chyba że lepiej będzie kupić wysokotonówki do PS6A i je dać na przód co wy na to ?
Aha cenna do 200zł
To nie jest dobry pomysł. Lepiej dozbierać i kupić coś lepszego, typu GMS 1968 czy poszukać zestawu AMA BL160 + Mission lub H/K (wraz ze zwrotnicą).

Mówisz że GMS nie będą sypać piaskiem ? Jakie missiony masz na myśli nie mogę ich nigdzie znaleźć.Co Do Suba zrobiony według projektu Pawła , jak na 8" cali gra całkiem całkiem testowany w audi a3 ze wzmacniaczem JBL niczego nie brakowało pięknie się zgrywał z reszta. W kombi też daje rade ale jednak polecam do troszkę mniejszych samochodów ;)

Ostatnia edycja:
Mógłbyś coś więcej napisać w sensie że za drogo czy też za tanio i mam to uważać jako podróbke ?

Za drogo jak za sam głośniczek. Do tego missiona trzeba jeszcze jakieś pierścienie do mocowania.

Powrót