• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki głośnik do subwoofera?

Reakcji
0
Witam

Jaki głośnik 80W 4ohmy 20 - 25cm średnicy do subwoofera w obudowie bas-reflex ok.34l tak do 150zł.?

www.stx.pl
www.tonsil.com.pl
sciagasz program i do liczenia sprawdzasz ogladasz ch-ki i juz

[ Dodano: 2004-12-15, 15:36 ]
vip, dobieranie glosika do budy jest normalna czescia projektowania bo niektorym noze zalezyec by buda byla jak najmniejsza np mi ;P

ja tez zawsze ustalam przedział w litrach w jakich ma się zmieścić obudowa a dopiero potem szukam głośnika... ale nigdy nie robie najpierw obudowy a dopiero potem biore się za szukanie głośnika....

Obudowa miała być pod GDN 20/80/2, ale głośnik jest dostępny tylko w wersji 8 ohmów :(

ale na gdn20/80/2 w sam raz! a dlaczego koniecznie chcesz głośnik w wersji 4omowej?

Z STX-a masz do wyboru:
GDN22-120-4SC
GDN20-120-4AK
GDN20-120-4AW

Z 25cm to moze GMS9250.

Akurat mam zasilacz +/-30V dla wersji 8ohmów trochę za małe zasilanie

[ Dodano: 2004-12-15, 20:18 ]
Wrzuciłem STX-a GDN 22-120-4 SC do WinISD i mi wyliczył obudo dla tego głośnika 9.16l strojoną na 38Hz, czy to nie za mała obudowa do tego głośnika?

Tam gdzie masz napisane volume wpisz 30 i zobacz jak to wygląda, zmień jeszcze tyning freg. na może troche niższe. Zapoznaj sie z programem;) jest opis na stronce.

Coś tu chyba nie tak jest, sprawdź może parametry jakie wpisywałeś, może sie gdzieś pomyliłeś.

widze że się chopie męczysz troche ci pomoge :) zalegał na pulpicie to niech ci posłuzy jako wzorzec :D

porównanie wersji 4 i 8 ohmowej. widać że 8 ohm = niskie zjeście 4ohm=mała obudowa

zielona linia 4 ohmowy

Załączniki

• 22_120_4_konta_8_sc.jpg
    22_120_4_konta_8_sc.jpg
    55.1 KB · Wyświetleń: 0
Powrót