• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki głosnik do wzmacniacza SUBBAS 100 AWR

Reakcji
0
Witam.
Chciałbym zrobić subwoofer na tym wzmacniaczu panelowym MOC 100 W RMS, 250 W music.

Przeznaczenie głownie do słuchania muzyki, posiadam dwie kolumny trójdrożne i trzy dwudrożne zrobione na STX 8 lat temu podłączone do AMPLITUNER 5.1 YAMAHA RX-V430RDS.
Proszę o jakieś propozycje głośników które mogłyby współgrać z tym wzmacniaczem.
Wiem że ten wzmacniacz nie jest najlepszy, lecz taki posiadam i chciałbym go wykorzystać.

Ostatnia edycja:
MDS-08 lub STX W.20.300.2X2.MC
MDS jest 4 ohm
STX ma dwie cewki po 2ohm. Spinasz szeregowo i masz 4ohm.

Ostatnia edycja:
MDS-08 byłby dobrym wyborem, myślałem wcześniej na 10 calowym głośnikiem ale pewnie wzmacniacz za słaby.
Obudowa 20 litrów, strojeni 39 Hz, bass-reflex zrobię z rury kanalizacyjnej 75 (średnica w śroku 71 mm) długość według WinISD 33.7 cm wiec będę musiał dać kolanko albo dać wyjście w spód subwoofera lecz nie wiem czy to dobry pomysł.
Do obliczania objętości obudowy netto odejmuję rurę bass-reflex (około 1,5 litra) i głośnik tylko nie wiem ile odjęć, około 1 litr ?

Głośnik będzie miał około 1,5-2 litry.
Możesz dać BR w dół tylko sub musi stać na wyższych stopkach.

Witam.
Chciałbym zrobić subwoofer na tym wzmacniaczu panelowym MOC 100 W RMS, 250 W music.

Przeznaczenie głownie do słuchania muzyki, posiadam dwie kolumny trójdrożne i trzy dwudrożne zrobione na STX 8 lat temu podłączone do AMPLITUNER 5.1 YAMAHA RX-V430RDS.
Proszę o jakieś propozycje głośników które mogłyby współgrać z tym wzmacniaczem.
Wiem że ten wzmacniacz nie jest najlepszy, lecz taki posiadam i chciałbym go wykorzystać.

Mam ten sam problem. Zadaniem subwoofera jest niższe zejście od pozostałych kolumn. Byle głośnika nie możesz kupić tak jak byle konstrukcji nie możesz zbudować bo może to tak samo schodzić jak kolumny frontowe i nic ci z tego. Nie powinienem się wypowiadać w tym temacie bo inni lepiej się na tym znają. Napisz jak nisko schodzą fronty to da już jakiś obraz. Ja będę budował eksperymentalnie w linii transmisyjnej by sięgnąć najniższych rejestrów. Jak konstrukcja nie wypali to ją spalę w piecu i będę budował kolejną. Tamte kolumny sam budowałeś ? masz czym robić pomiary ?

Te kolumny sam robiłem 8 lat temu
dolny głośnik to GDN-22-140-8-SCX
nie mam czym robić pomiarów (ile kosztuje sprzęt sdo robienia pomiarów)

- - - - - aktualizacja - - - - -

i mam jeszcze trzy takie
dolny GDN-15-100-8-AKX

Posiadam SUBWOOFER samochodowy blaupunkt velocity Vw 300. Podpiąłem go pod ten mój wzmacniacz ale to gra beznadziejnie.
12" SUBWOOFER • TECHNICAL DATA
Nominal diameter 12.0 in (300 mm)
Nominal impedance 2x2 Ω
DC resistance (Re) 2x1.8 Ω
Resonance frequency (fs) 37 Hz
Frequency Response 30-1000 Hz
Total Q factor (Qts) 0.69
Mechanical Q (Qms) 9.3
Electrical Q (Qes) 0.74
Equivalent air volume (Vas) 30.4 ltr’s
Effective cone area (Sd) 73 in2 (0.051 m2)
Voice coil diameter 70 mm
Voice coil former material Aluminium
Linear excursion (Xmax) ±15 mm
Continuous power (Pe) 750 W (2.250 peak)
Sensitivity (SPL) 93 dB

A jaki subwoofer nie za drogo (głośnik+wzmacniacz) polecacie do mago zestawu głównie do muzyki. Skrzynie wolałbym zrobić sam aby pasowało do zestawu

A jak bym zrobił subwoofer zamknięty z głośnika blaupunkt VW 300. Patrząc na parametry głośnika to nadaje się do obudowy zamkniętej (producent podaje 40 l) i do tego kupił bym panel PA400 lub inny.

To rób suba. Jak nie będzie odpowiadał to zmienisz głośnik.
Obudowę zrób około 50litrow. Jak się głośnik nie spodoba to będziesz miał na inny głośnik. Do 40 litrów możesz zmniejszyć np. Kostkami styropianu 10x10x10cm=1litr.

Powrót