• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki głośnik niskotonowy do wzmacniacza 125 wat?

Reakcji
0
Witam! Jestem w posiadaniu wzmacniacza Pioneer GM X 402 którego nie mam zamiaru na razie zmieniać i który ma 125W w mostku przy 4ohm.I teraz pytanie o jakiej mocy muszę kupić głośnik niskotonowy najlepiej 15" aby wyciągnąć z niego wszystko? Słyszałem ze głośnik powinien mieć o połowę większą moc RMS od znaminowej mocy wzmacniacz i myślałem o JBL CS1214 ale nie wiem czy mój wzmacniacz da mu radę i teraz zdaję się na was .
Pozdrawiam!

Najlepiej żeby to jednak wzmacniacz był mocniejszy od głośnika, szybciej spalisz głośnik mocniejszy od wzmacniacza jak odwrotnie :)

Czemu chcesz aż 15cali ?? Jakie auto, jaka muzyka, powiedz tyle ile możesz o swoim sprzecie, aucie i muzyce której słuchasz ;)

Na allegro masz w cenie 220zł z wysylkami ALIPNE SWE 12cali i Magnat xpress 12cali, wszystko nówki. W takich cenach cięzko cudu się spodziewać, każdy producent piszę że głośniki mają duzo mocy itd, a wiadomo ze moc nie jest taka ważna, w aucie liczy się xmax SD SPL 1W/1m na pierwszy plan dopiero potem moc itp. Alpine ma niby 250W a Magnat ma 200W.

Zadnego nie słuchałem ale wybierałbym raczej z nich jeżeli dysponowałbym taką kasą...

A wie pan może gdzie go mozna dostać i w jakiej cenie?

[ Dodano: 2010-10-05, 20:34 ]
A i chodziło mi o 12" a nie 15" przepraszam za błąd.

Powrót