• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jaki glosnik do malej plaskiej skrzyni ?

Reakcji
1
Witam i zgory przepraszam za laickie pytanie ;)
Planuje naglosnic wreszcie moj pojazd ktorym jest volvo 940. Procz zmiany glosnikow z przodu kombinuje czy nie dolozyc suba. Poniewaz jest to pojazd max uzytkowy odpada wykorzystanie jakiejkolwiek przestrzeni we "wnetrzu"
Mam spora wolna przestrzen nad kolem zapasowym pod plyta bagaznika. Zmierzylem, wlasnie i moglbym tam wsadzic prostopadloscian "z jednej strony plytszy z drugiej glebszy"
Obliczylem jego sumaryczna objketosc i wychodzi jakies 33-34litry
Jaki glosnik polecacie do tak malej skrzyni zamknietej ?
Mam np mozilwisc zakupienia w dosc dobrej cenie glosnika 10" pulsar 250 (monacor)
Odpowiadal by mi on ze wzgledu na "plytkosc" montazu
Jego dane to :
----------------------
Impedancja (Z) 4Ω
Częstotliwość rezonansowa (fs) 37Hz
Max pasmo przenoszenia f3-300Hz
Moc muzyczna 400WMAX
Moc znamionowa (P) 200WRMS
SPL (1W/1m) 87dB
Podatność mech. zawieszeń (Cms) 0.18mm/N
Masa ruchoma (Mms) 90.15g
Dobroć mechaniczna (Qms) 13.37
Dobroć elektryczna (Qes) 0.56
Dobroć całkowita (Qts) 0.54
Objętość ekwiwalentna (Vas) 27.11 l
Rezystancja cewki (Re) 3.4Ω
Współczynnik BxL 11.1Tm
Indukcyjność cewki (Le) 1.9mH
Średnica cewki Ø 50mm
Materiał korpusu cewki KSV
Wychylenie liniowe (XMAX) ±8mm
Pow. czynna mem. (Sd) 330cm2
Waga magnesu 980g
Waga 3.1kg
------------------------
Probowalem cos wyliczyc kalkulatorami online i wychodzilo mi okolo 40litrow. czy przy 33 litrach ma prawo dobrze zagrac czy moze cos innego polecacie ?
Muzyka to glownie rock i ostrzejsze plus czasami elektroniczne typu chemical, fatboy itp :)
Pozdrawiam

33 litry to dużo jak na potrzeby Closed skrzynki ;) Powiedz jaka ta głębokość głosnika mogłabybyć maksymalna, bo o objętość to bym się nie martwił.

Tak to moze wygladac :
https://picasaweb.google.com/114414994408758743878/Skrzynia02#5993638660451716898
W tym grubszym miejscu ma glebokosc z obudowa jakies 12-13 cm.
Glosnik nie moze wystawac nad skrzynie wiec zamontowalbym "pierscien" wewnatrz i wsunal glosnik do srodka tak zeby nie wystawal poza skrzynie
Ten pulsar 250 ma calkowita "grubosc" 88mm
Montazowa 80 i taki glosnik by wszedl -= grubszy moze byc ciezko.

Ostatnia edycja:
w takim razie sprobuje go w tej konfiguracji :)

Moje pozostale elementy :
znalazione stare glosniki alpine scs-1756.
http://membrane.com/wwnew/showroom/car/alpine/scs1756.html
Pamietam ze kupowane kilkanascie lat temu byly nie z najtanszej polki - pojda w przednie drzwi
radio mam przejete z samochodem - jvc kd-r45 - wlasnie dopiero zauwazylem ze nie ma nawet wyjscia na wzmacniacz :/
Poniewaz miala byc to wersja mozliwie "budzetowa" pytanie czy jest sens podlaczyc tak zeby
- pulsara napedzal wzmacniacz z wejsciem "high" podlaczonym przez wyjscie tylnych glosnikow z obecnego "radia" (ps jakiej mocy rms powinien byc wzmacniacz do pulsara 250)
- alpiny napedzalo owo radio
Jesli tak to jakiego wzmaka(najlepiej uzywki) do pulsara z wejsciem high szukac ?

Czy tez wogole nie ma to sensu i szukac radia z wyjsciami na wzmacniacz plus wzmacnicz 3 kanalowy - 2 na alpiny i jeden na pulsara ?
Pozdrawiam

Nie podłączaj pod high-input bo zniekształcenia są straszne, lepiej albo wyprowadź z tego radia RCA z przedwzmacniacza, albo kup jakieś przynajmniej z jednym wejsciem RCA.

Nie podłączaj pod high-input bo zniekształcenia są straszne, lepiej albo wyprowadź z tego radia RCA z przedwzmacniacza, albo kup jakieś przynajmniej z jednym wejsciem RCA.
Ok - dzieki - znalazlem juz w necie skad wyprowadzic sygnal. Ewentualnie pomyslalem ze moge zamienic sie na radia z tym co jest w aucie kobiety - czyli Blaupunkt vallencia mp36
Tam juz jest pre out.
Pomozcie pls apropo wyboru wzmacniacza :)
Patrze rozne uzywane opcje na aledrogo.
Wzmacniacz chce wsadzic w "schowek"' w bagazniku - czyli musi on byc waski (max 20cm) moze byc dosc dlugi (40cm)
Jesli przod ma napedzac radio to do napedu suba(pulsar 250-200W rms) przy tych ograniczeniach rozwazam :
- Alpine v12 MRV-T300 170zl http://amp-performance.de/532-Alpine-MRV-T300.html
- PIONEER GM-1200 narazie 100zl
- Helix HXA 275 200zl http://amp-performance.de/525-Helix-HXA-275.html (czekam na wymiary od sprzedajacego bo nie moge odnalezc ale na oko wydaje sie ze wejdzie)
Jesli chcialbym i przod i suba napedzac wzmacniaczem - z 4kanalowych o takich wymiarach znalazlem :
- signat roc1 (lict - narazie 50zl) http://amp-performance.de/236-Signat-Roc-1.html
- audio system ads 5004 249zl http://amp-performance.de/1051-Audio-System-ADS-5004.html (tez czekam na wymiary ale na moze wejsc)
ps - moj przod to alpine scs-1756. na glosniku mam napisane fullrange 120w peak 40w rms, mid bass 150w peak, 50w rms - czy w/w wzmacniacze nie beda "przedada"?
Pozdrawiam

---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post o 01:32 ----------

z 4ch znalazlem jeszcze
rockford fosgate 300.4 za 250zl

---------- Post dodany o 14:41 ---------- Poprzedni post o 14:03 ----------

Jeszcze apropo wyboru glosnika do tej skrzynki
Obilczylem ze przy 33l dla tego pulsara 250 10" qtc mam 0,73
pulsar 300 12" tez wejdzie i wtedy qtc wychodzi 0,86
co byscie wybrali ?

Ostatnia edycja:
uuu - widze ze piszesz o nowej serii :/
ja mialem stare
http://www.audiosklep.pl/carpower-pulsar-10-p-2101.html tego typu

mi by 10" wystarczyl
jak chcesz wiecej basu to wez 12

Rozumiem ze nowa seria "slabsza" ?
Jesli sie zdecydje to biore 10"
cos innego bys polecal o glebokosci max 10cm ?
Na allegro jest jeden ze starej serii - pulsar 10 za 345zl z przesylka
wg tych parametrow to qts 0,707 ma przy 19 litrach
moglbym zrobic mniejsza skrzynke i wsadzic juz jakikolwiek (wielkosciowo) wzmacniacz
Jesli on ma 2 cewki 2ohm * 175W rozumiem ze powinienem poszukac czegos w okolicy 2*150 przy 2ohm ?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Płytki i fajny głośnik to Impulse fc-1500, zagra w niecałych 30l, jak dla mnie fajny głośnik. Jest teraz na tablicy za 400zł, wg mnie ciut dużo ale nie ma tragedii;) Jedyny jego minus to lubi jeść, bez minimum 500w nie podchodź;)

No to zakupilem :)
- Hifonics Taurus X
- carpower pulsar 250
Czekam teraz na zabawki.

---------- Post dodany 28.03.2014 o 00:43 ---------- Poprzedni post 27.03.2014 o 22:41 ----------

Jeszcze apropo tej skrzynki do tego glosnika.. Przez to ze wzmacniacz troche wiekszy moge wsadzic max 30l.
Rozumiem ze nikt nie uzywal tego glosnika ale tak z "doswiadczenia" i jego danych - robic te 30l (qtc=0,75) czy moze bardziej 20 (qtc=0,83) ?

lepiej zrobic wieksza skrzynke i ewentualnie cos do niej wsadzic niz zrobic mala i przerabiac calosc

Witam raz jeszcze :)
Tak jeszcze kombinuje czy jest sens sprobowac bass reflex w 30l - czy tez w takiej pojemnosci to nie ma sensu kombinowac i robic closed ?
Czy ma to prawo zagrac ze wzgledu takze na "pokraczna" obudowe. czy wylot bass reflex moze byc zrobiony w ten sposob (przez dostawienie jednej scianki w obudowie jak na rys) ?

gain.jpg

dealey.jpg

rys.jpg

Ostatnia edycja:
Tak jeszcze kombinuje czy jest sens sprobowac bass reflex w 30l - czy tez w takiej pojemnosci to nie ma sensu kombinowac i robic closed ?
30 litrow to normalna pojemnosc jak na b-r
wiec mozesz spokojnie zaryzykowac i zrobic b-r. w tym przypadku latwiej bedzie go zatkac niz dorabiac

ale ja bym zrobil tunel w innym miejscu - w tym samym zaglebieniu co glosnik i skierowany do gory
tylko zwroc uwage ze przy takich tunelach jego dostrajanie jest utrudnione
nie wyciagniesz rurki i nie dotniesz na inna dlugosc
dlatego albo robisz wiekszy przekroj wyzej strojony i ewentualnie zmniejszasz przekroj tunelu...
albo dokladasz deseczki do tunelu. tutaj powinno sie udac bo otwor calkiem duzy

Dzieki :)
Poczytalem wlasnie jeszcze troche "poradnikow" np ten : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic279119.html co prawa nie samochodowy ale wywnioskowalem (nie wiem czy slusznie ?) zeby mniej sie przejmowac az tak liniowoscia a zwrocic uwage zeby np dealey malal z lewej strony od czestotliwosci strojenia.
Przy tej objetosci i tym glosniku to mi wychodzi jakies czestotliwosc strojenia jakies 42-43hz
Wtedy wyglada to tak :

dealey2.jpg

gain2.jpg

Na co bardziej zwrocic uwage na ta liniowosc czy "Generalnie dla BR impuls powinien byc największy dla częstotliwości strojenia (tutaj niet*), a po obu stronach opadać" ?
Tak czy inaczej - robie ja BR i najwyzej bede kombinowal
Pozdrawiam i dzieki :)

Poczytalem wlasnie jeszcze troche "poradnikow" np ten : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic279119.html co prawa nie samochodowy ale wywnioskowalem (nie wiem czy slusznie ?) zeby mniej sie przejmowac az tak liniowoscia a zwrocic uwage zeby np dealey malal z lewej strony od czestotliwosci strojenia.
Przy tej objetosci i tym glosniku to mi wychodzi jakies czestotliwosc strojenia jakies 42-43hz
Wtedy wyglada to tak :
olej takie glupoty!
symulacja ci nic nie powie - rob wszsytko kierujac sie sluchem

ja bym stroil skrzynke w zakresie 33-38hz, gdzie standard to ok 35hz-38hz
skrzynki z allegro strojone sa na 40-60hz, przez co dudnia, ale wrazenie na poczatku robia iloscia basu

Ok. Ostatni brakujacy mi element to wysokotonowe na przod. Nie mam niestety tych od zestawu z alpine scs-1756 ktore beda w drzwiach. Znalazlem natomiast 2szt gdwk 8/12/120 :)
Fizycznie moglbym je zamontowac za maskownica w fabrycznym miejscu na glosniki 10cm w desce rozdzielczej - chyba niestety bylyby wtedy skierowane do gory w przednia szybe.
Czy ma to prawo zagrac w tym zestawie w samochodzie czy tez sie nie wyglupiac, dolozyc 70zl i kupic chociaz DT24.3 czy NEO 13s ?

Jesli to potrzebne to dane tych alpine scs-1756 w drzwi :
Woofer
DC Coil Resistance ..................................................................................... 3.5 ohms
Free Air Resonance .......................................................................................... 52Hz
Equivalent Suspension Stiffness ..................................................... 26.2 liters(0.93cu.ft.)
Mechanical Q ................................................................................................... 4.4
Electrical Q ..................................................................................................... 0.57
Total Q ........................................................................................................... 0.51
Cone Area ........................................................................... 132.7sq.cm.(20.6sq.in.)
Diaphragm Material ............................................................................ Kraft Pulp Paper
Surround Material ................................................................................ Natural Rubber
Magnet Material ................................................................................ Strontium Ferrite
Voice Coil Diameter .............................................................................. 2.5cm(1.0in.)
Driver Physical Volume ................................................................ 0.65 liters(39.7cu.in.)
Mounting Depth................................................................................. 60mm(2-3/8in.)
Mounting Diameter .......................................................................... 140mm(5-1/2in.)
Tweeter
Type ........................................................................................................ Soft Dome
Diapragm Material ......................................................................... Phenol Coated Silk
Magnet Material ..................................................................................... Neodymium
Nominal Impedance ...................................................................................... 4 ohms
Diameter .......................................................................................... 36mm(1-3/8in.)
Depth .................................................................................................19mm(3/4in.)
Crossover
High Pass—Tweeter(included) .......................................................... 8kHz@6dB/octave
High Pass—Woofer(recommended) .................................................. 80Hz@6dB/octave
General
Power Handling Capacity ................................................. 150watts peak(50watts RMS)
Frequency Response ............................................................................. 60Hz—22kHz
Sensitivity ..............................................................................................91dB/W/m
Impedance(Nominal) ...................................................................................... 4 ohms

primo - olej tonsila
secundo - wiesz ze cokolwiek nie wsadzisz to trzeba zrobic nowa zwrotnice?
tertio - doloz do czegos lepszego ;)

Witam po przerwie.
Czasu brak i dopiero dzis udalo mi sie pojsc do przodu. Prosze sie bardzo nie smiac z "jakosci" ;) - to moja pierwsza skrzynka i z zalozenia jako ze nie widoczna - nie miala byc piekna ;)
Zrobilem ja z plyty mfp 12mm. Grubszej nie moglem dac - znacznie zmiejszyla by sie objetosc skrzynki - i tak po dokladnych obliczeniach wyszlo mi 25,5l(juz odejmujac glosnik) Z tego samego tez powodu zdecydowalem sie pokombinowac z "zewnetrzbym" portem br :) Strojenie zrobilem na 38hz. Dzisiaj byly pierwsze testy w aucie i wrazenia baaardzo pozytywne :) ale co tu duzo mowic w sprzecie caraudio doswiadczenia praktycznie nie mam. Samo wyliczanie wszystkich elementow sprawilo mi wiele frajdy. Spore bylo tez zdziwienie ze wszystko do siebie pasuje ;)
Jutro biore sie za przod.
Z problemow ktore dzis wystapily - to mam caly czas ciche piszczenie z radia :( (niezaleznie od poziomu glosnosci, po odlaczeniu rca z radia - pisk ustepuje)
Lineouta dorobilem do tego mojego KD45 - wlutowalem sie przed koncowka mocy. Mase jednak wzialem z masy radia - moze sprobuje wziac ja z koncowki ?
Jesli nie to potrzebuje jakis separator masy ?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

11.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

12.jpg