• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jaki glosnik na suba?

Reakcji
0
Witam szanownych kolegów :wink:
Chciałbym zbudowac sobie w miarę możliwości dobry subwoofer do pokoju 13/16m^2. Na głośnik i wzmacniacz planuje przeznaczyc +/- 800zł MDF mam, a fornir licze oddzielnie + ew kolce i takie pierdoly... Ma on wspólpracowac z kolumienkami na Morel CAT298 i Vifa M18WH w 18l strojenie cos kolo 45-48Hz jak dobrze paietam, chociaz mysle nad aktywnym cieciem.
Doradźcie jakiś głosniczek :mrgreen: wzmacniacz myśle, że od Irka. Sprzedaje je jeszcze?
Myśle, że co ważniejsz napisałem teraz czekam na was :razz:
Ah jednak nie :lol: zapomnialem o najwazniejszym sub do muzyki najczesciej techno trance pop chociaz ostatnio trafia sie cos wolniejszego no tak roznie ale raczej glosnik szybki :roll:
Pozdrawiam.

Siema mam suba i go uzywam do takie samej nutki. Głosnik mam gdn 25/120/8 .Wzmak do tego mostek tda . Nie wiem czy irek sprzeda ci bo ma duzo zamowien jak ja sie go pytalem wczesniej kup sobie z allegro koszt takiego wzmaka 200 zł niecale nawet ma on cos kolo 200 wat jak nie wiecej przypomina troche irkowy. jak znajde dam linka. Hmm a glosnik nie wiem. I jaka ma byc buda bass reflex czy zamknieta

Ale mi chodzi o coś z wyższej półki :razz: miałęm mostek TDA projektu Irka i sprzedałem więc racej nie będę wracał do tego :wink: raczej chodzi mi o coś lepszego

yxzabc napisał:
a ile się nie myle to uniamp to wzmacniacz stereo i do suba się nie nadaje.
a dlaczego niby stereo ma sie do suba nie nadawac? ja i UKA go tak uzywamy :P
ale faktycznie do subow znajda sie lepsze wzmacniacze

malyzmc napisał:
wzmacniacz myśle, że od Irka. Sprzedaje je jeszcze?
jak pozbedzie sie gipsu z rak to bedzie je nadal robil. teraz nie jest w stanie :P

czarekp9 napisał:
ja bym wybrał cos z peerlessów, zależnie od budżetu.
widze ze kolejna osoba poleca marke bez podania konkretnego modelu... chyba tylko dlatego ze duzo o nich sie pisze :P

malyzmc, do tego pokoju w zupelnosci wystarczy 8". ale te 8" to troche malo jak na pozadnego suba :???:
ostatnio czytalem duzo pozytywnych opini o TIWach visatona - pora tego posluchac :D
a tak pozatym to przed wydaniem takiej sumki zapraszam na Audio Show 2009 - warto posluchac sprzetu przed zakupem
ja np mam tanie MDS08 bo mi idealnie pasuja do tego co slucham ;)

ostatnio czytalem duzo pozytywnych opini o TIWach visatona - pora tego posluchac :D

Poslucha sie :))) moj projekt wlasnie ruszyl ;))))

WYdaje mi sie ze MDS08 byl by dobrym rozwiazaniem, cena nie jest wysoka do tego spokojnie starczy ci na jakis dobry panel.

Ewentualnie visaton TIW 200xs podobno ( bo nie slyszalem osobiscie) daje sobie rade nawet w 20m2, cena cos kolo 500zl+300zl na wzmacniacz i moze byc calkiem ciekawy subwoofer :)

Ktos u nas na forum posiada te wersje i milo sie o niej wypowiada wiec mozna sie zainteresowac.

Ja skladam teraz tez na Tiw'e ale wersja 250xs od dawna sie do niego zabieram az w koncu sie przelamalem ;))

Pawel S. napisał:
a dlaczego niby stereo ma sie do suba nie nadawac? ja i UKA go tak uzywamy
ale faktycznie do subow znajda sie lepsze wzmacniacze
i dlatego napisałem o ile sie nie myle :wink:

wiec? konkrety panowie

[ Dodano: 2009-08-15, 13:38 ]
A ile kosztowały panele Irka? Bo juz zapomnialem dawno wogole na forum siedzialem... Najlepiej by byo jakies 10" chociaz tylko czy styknie kasy? zeby tez wzmaka odpowiedzniego kupic.. :roll:

[ Dodano: 2009-08-15, 13:41 ]
http://allegro.pl/item713235428_intertechnik_mds10_super_glosnik_niskotonowy.html
Co sadzicie o cenie? moze za 450 by go sprzedal.. To jest DVC? Bo ktos kiedys pisal ze one do closed a ja bym wolal b-r wiec nie wiem... doradzcie :mrgreen:

[ Dodano: 2009-08-15, 14:18 ]
http://grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=1167&kategoria_id_1167=2441
Czy jednak ten TIW?

Pawel ja sie wepchalem z kasa w tego Tiw'a 250, jak bym mial czekac az ktos zrobi na nim suba i podzieli sie opinia to bym chyba w butach umarl ;)))

Szukalem jakis konstrukcji ale o dziwo nigdzie nie moglem znalesc, tylko na stronie visatona.

Panel Irka, bo sam sie pytalem to 300-500zl w zaleznosci od modelu ale uwazam ze i tak warto, tylko teraz z racji tego ze Irek niestety mial wypadek, to czas oczekiwania jak mi napisal to pare miesiecy, sam czekam na panel.

:)))

raffal81 napisał:
Pawel ja sie wepchalem z kasa w tego Tiw'a 250, jak bym mial czekac az ktos zrobi na nim suba i podzieli sie opinia to bym chyba w butach umarl ))
nie chodzi mi o opinie kogos. poprostu bym pojechal go sam posluchac :P

mialem oba panele i naprawde warto wydac ta kase. podobne fabryczne konstrukcje sa duuuzo drozsze
taniej wyjdzie DIY ale to tylko dla tych doswiadczonych ;)

Pawel S. ja nad zmiana glosnika do suba z gdn 20/80/2 zastanawialem sie juz z 1,5 roku ;))

Nie mialem okazji nigdzie posluchac tego Tiw'a ani 200xs ani 250xs ale mimo wszystko zaryzykowalem, na pewno nie bedzie gral gorzej od tonsila, ale przynajmniej ta mysl o TIW'e nie bedzie chodzila mi juz poglowie :) jezeli kwota zostanie uzasadniona moimi odczuciami zwiazanymi z jakoscia tego glosnika to nie bedzie problemu.

Grelton ma mi wyslac w tym tygodniu ten glosniczek moze nawet jutro wiec sie przekonam sam a nie ukrywam ze jestem strasznie ciekawy ;)

kurde no nie byłoby źle miec takiego tiwa 200xs tylko szkoda ze to 8R bo 500 wzmacniacz i 500 glośnik to trochę dużo :roll: a może jest jakieś 10" godne polecenia i do dostania? :mrgreen: ew 12" :razz: chociaż najlepiej byłoby coś żeby na mały panel się załąpac... Co myślicie? 150W 4R

Co do jakości Tiwa to napewno jest wart tych pieniędzy mam pożyczonego już tydzień i pędze go 150W 4R więc TIW dostaje jakieś 80W ale naprawdę gra rewelka zupełnie inaczej niż wszystko co dotychczas miałem okazję słuchać i mieć a miałem IT MDS12 Mivoka mam obecnie w aucie, EQ,Magnaty, Tonsile

Ja mam nadzieje ze wersja TIW 250xs nie rozczaruje mnie, slysze dobre opinie na temat mniejszego jego brata 200xs ale na temat 250 xs jeszcze nie slyszalem ;) ale sie przekonamy, dostalem maila z greltona ze wysylka bedzie jutro albo w piatek, wiec za pewne najszybciej dotrze do mnie w poniedzialek :)) mam nadzieje ;)) i sie przekonamy ;]

ps. czekam az IREK wyzdrowieje, jestem w kolejce po panel :)) bo 80w na tiw250 to chyba bedzie bardzo malo ;] aczkolwiek do cichego sluchania na razie nie powinno byc zle ;)

kurcze no ciągnie mnie do tego TIWa tylko wzmacniacz... trochę dużo 500zl chociaż wiem że warto kupic od Irka.. Może coś innego polecacie zrobic/kupic? Jakiś wzmacniacz troche tańszy :mrgreen:

[ Dodano: 2009-08-19, 21:47 ]
W sumie może bym się skusił, ponieważ wypada dac porządny wzmacniacz do takiego głośnika... Tylko dochodzi jeszcze czas

malyzmc O dziwo malo o tym glosniku slychac moze z racji swojej ceny, ktora jest mimo wszystko wysoka, jak pamietam na forum mial go tylko EZO (Tiw 200xs) i chyba wygral go w konkursie i bardzo go zachwalal.

500zl w sumie to nie jest aaaaz tak wieeelka kwota, co prawda wersja 250xs ktora zamowilem kosztuje 800zl i troche sie nad nia zastanawialem, dokladnie 1,5 roku ;))))
Teraz mam czysty umysl, jedyne co mnie zastanawia to czy dac go w 50l czy 30l ;))
Przekonamy sie ;)

Ja mimo wszystko polecal bym Ci mlodszego brata 200xs, glosnik z tego co widac ma ladne parametry, ladne wychylenie membrany co za pewne procentuje dobrym zejsciem, juz gdzies slyszalem jak pare osob go chwalilo i byli milo zaskoczeni ze tak nisko potrafi zejsc 20cm woofer. :)

Ciekawe jak w rzeczywistości z efektywnoscią z tym 200xs. On niby ma tylko 84dB a to chyba troche mało, trzeba by do niego mocny panel mieć.

Powrót