• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki klej najlepszy do forniru

Status
Ten wątek został zamknięty.
Fornirowanie to temat bardziej złożony niż wspomniane frezowanie. Różne kleje i techniki jego nakładania, nawet rodzaj forniru może mieć znaczenie co do ilości nałożonego kleju. Oczywiście nie mam na myśli stosowania klejów kontaktowych te sa dobre w amatorskich warunkach z w miare równym fornirem i na sensownych wymiarach ścianek.

Ostatnio mam coraz większy problem z klejem do fornirowania. Classic Pattexa wyszedł teraz w formie gelu, bo ludzie mieli problem z nakładaniem go na powierzchni, a ten nowy wyrób jest jeszcze gorszy i trzeba go rozcieńczać żeby się go lepiej kładło. Z drugiej strony rozcieńczenie powoduje, że klej nie jest tak wytrzymały i tu jest największy problem... Jest jakaś podobna alternatywa kleju konraktowego dla classica?

Ja używam ITA contact spray. Nie jest to spray jakby sugerowała nazwa. Jest płynny, szybko podsycha do klejenia (ok 3-5 minut), dobrze się nakłada (ja lałem na powierzchnię i rozprowadzałem równo pędzlem).

Jeżeli robicie już którąś skrzynkę z kolei, to może warto zainwestować w ściski, wiem że trzeba mieć płyty do docisku, że powierzchnia musi być dobrze przygotowana, że nie da się zrobić monitora w godzine, że trzeba nabrać ciut wprawy z doborem ilości kleju, że są przebitki, ale.......nooo jest parę plusów;-) Wystarczy zwykły Rakoll 25.

Jest jakaś podobna alternatywa kleju konraktowego dla classica?

butapren!
polecam firmy BOCHEM

Panowie ... a ten ? Napisane jest, że niby alternatywa Classic'a.... no i jest firmy wspomnianej przez Pawła - BOCHEM

http://allegro.pl/bonikol-gbt-3-bt-lepszy-od-pattex-moment-0-8kg-i1869884249.html

Do tej pory kleiłem na Pattex Classic - jest bardzo dobry ale drogi :( Teraz również chcę się przerzucić na coś tańszego. Dla mnie ważny jest czas wiązania, po którym można spokojnie zacząć krawędziowanie. Na Classic'u było to błyskawiczne.

ktos na forum juz na to kleil ale pisal ze trzeba rozcienczac bo gesty...
ja uzywam BOTERM GTA i to jest klasyczny butapren i nadaje sie dobrze do klejenia forniru ;)

To ja, stosowałem Bonikol 88 i zalecam rozcieńczenie. Teraz jestem już wolny od butaprenu, only wikolowy (Waterkol D) i ścisk !

Ja kleiłem na bonikol i stwierdzam, że nie trzeba rozcieńczać, trzeba tylko umieć nanosić. Jeżeli będę jeszcze fornirował, to będzie klej "wikolowaty" i żelazko.

W Leroy Merlin w Arkadii jest promocja na Patex Classic. 18 zł za puchę. Może komuś się przyda taka informacja.

Z kontaktowych polecam produkty Kleiberita, zarówno taki klasyczny(bardziej lejący) C 114.5 , lub o żelowej konsystencji Supra-Gel 120.0.

Miałem Puszkę 5l Timebonda. Kosztowało to 150zł. Nie kupiłbym już tego więcej. Mimo, że nakłada się to bardzo dobrze (konsystencja kisielu cytrynowego, podobnie też smakuje :p) i schnie wyraźnie szybciej, to wole zwykły butapren. Smród podobny, a na Timebond ciężko jest skaj kleić, bo widać bruzdy pod materiałem.
Jednak, jak kogoś stać i lubi mieć duży komfort klejenia forniru, to też polecam.

To i tak tanio kupiłeś, u mnie 28 zł 0,5l lub 44 zł 1 litr. Przy butaprenie dragona 0,75l za 24 zł jest to rzeczywiście drożej, jednak spodobało mi się że:

- Jest w formie żelu, przez co nie cieknie i fornir nie nasiąka rozcieńczalnikiem. Po przyłożeniu i krótkim dociśnięciu jest ok,, nie trzeba super ścisków.
- Chyba trochę mniej capi jak butapren.
- Szybko łapie.

Polecił mi go stolarz który urzywa go, do elementów które nie nadają się na prasę. Mógłby być trochę tańszy..ale na to już nie mamy wpływu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót