• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki kupić wzmacniacz?

Reakcji
0
Proszę o pomoc w wyborze wzmacniacza, chcę podłączyć pod niego kolumny podłogówki na STXach (kabli jeszcze nie zrobiłem, ale chyba zrobię wtyki bananowe)
Niskotonowy - GDN-22-140-8-SCX
Sredniotonowy - GDM-14-150-8-SCX
Wysokotonowy - GDWK-10-200-8-PJ
Wzmacniacz nie musi być wybitny, ale żeby kolumny mogły pokazać swój potencjał.
Chcę jeszcze podłączyć pod niego gitarę i ipoda (minijack 3,5mm) i gramofon na chinchach.
Koszt wzmacniacza do 500zł. może to nie będzie audiofilski sprzęt, ale na inny mnie nie stać.
Fajnie jakby miał tuner FM, ale to nie konieczne.
Proszę o konkretne modele, albo oferty z allegro.

Jeśli wzmacniacze Denona to tylko seria x60 tzn 860,1060 itp. Ich minusem (dla niektórych ) jest brak pilota,ale pobijają dzwiękiem serię x80.

Jeżeli denon to modele ciekawe to pma-920 oraz pma-900v niesamowicie neutralny i świetnie grający wzmacniacz. Denony pma z serii 60 grają bardzo ostro, jasno i z dużym wykopem lecz niestety przy dłuższym odsłuchu męczą, dlatego zdradziłem denona pma-1560 dla marantza. Przy denonie i pj po prostu byś zwariował bo było by tylko syczenie i cykanie. Denony z serii 60 nadają się do ciemnych kolumn. Za to pma-900v jak najbardziej polecam, ponieważ nic nie dodaje od siebie. Zainteresuj się też soniakiem taf-550es, 570es. Czy chociażby świetnym marantzem pm-68 który w swoim przedziale cenowym jest genialny niestety niesamowicie ciężko jest go znaleźć tak samo jak pm-78. Bardzo rzadko się trafiają w dobrym stanie za przyzwoite pieniądze. Wart zainteresowania jest też onkyo 8850, Nad c-350, h/k 680 czy model 6550.

globus1987 dzięki za info chyba zainwestuje w DENONA PMA-900V, co prawda nie ma srebrnej obudowy ;-) ale może nawet taki nieosłuchany gość jak ja dostrzeże w nim więcej zalet niż ładne pudełko.

Powrót