• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jaki lakier do forniru?

• Autor wątku Autor wątku AliP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam polozylem na kolumny fornir olcha 0,7mm teraz bladze w temacie lakierow dzis sprawdzalem w sklepie sklady chemiczne i w zasadzie z tych dostepnych umnie sa:
Akrylowy , ftalowy uratynowany i poliuratynowany ktory polecacie ?
nie chce zeby mi sie porobily jakies pecheze z powody zlego lakieru itp wiec wole spytac znawcow tematu :)

[ Dodano: 2010-03-31, 13:48 ]
znalazlem jeszcze jakis ktory wymaga podkladu mikrocelulozowy czy grunt jest konieczy a jesli tak to jaki ?

Poliuretan, a najlepszy to jakiś dwuskładnikowy z dobrym filtrem UV.
Z tym że Ty pewnie myślisz o takich typowo dostepnych lakierach jak np. jakiś parkietowy. Jak już to np. coś z gamy Duluxa, oczywiście jak pisałem na początku poliuretan.

w domowych warunkach koniecznie musi byc cos szybkoschnacego.
osobiscie uzywam nitro. ale w domu lepszy bedzie lakier wodorozcienczalny bo nie smierdzi a schnie rownie szybko

Pawel S. napisał:
w domowych warunkach koniecznie musi byc cos szybkoschnacego.
osobiscie uzywam nitro. ale w domu lepszy bedzie lakier wodorozcienczalny bo nie smierdzi a schnie rownie szybko

Witam chce położyć lakier na kolumny w domu,

macie jakieś sprawdzone wodo rozcieńczalne a dodam że ma to byc połysk i che przed lakierem dać capon czy mi sie to nie zgryzie,

czy do wodnych lakierów jest inny capon ?

nowy1 capon możesz bez obaw położyć, nic się nie zepsuje a nawet jest wskazane żeby bezpośrednio na drewno nie kłaść lakieru wodnego. Wybierz lakier do parkietów, tylko te są wystarczająco twarde po wyschnięciu.

funiax1 napisał:
nowy1 capon możesz bez obaw położyć, nic się nie zepsuje a nawet jest wskazane żeby bezpośrednio na drewno nie kłaść lakieru wodnego. Wybierz lakier do parkietów, tylko te są wystarczająco twarde po wyschnięciu.

byłem dziś w obi i jest chyba z 4 sztuki capony

jakiś wykończeniowy uniwersalny szpachla capon

który kupić ?

nowy1 napisał:
byłem dziś w obi
omijaj takie sklepy
maly wybor i w dodatku strasznie drogo
poszukaj sklepu tylko z chemia dla profesjonalistow. opakowanie nie jest kolorowe ale zawartosc dobra za mniejsza kase ;)

Pawel S. napisał:
nowy1 napisał:
byłem dziś w obi
omijaj takie sklepy
maly wybor i w dodatku strasznie drogo
poszukaj sklepu tylko z chemia dla profesjonalistow. opakowanie nie jest kolorowe ale zawartosc dobra za mniejsza kase ;)

Ale niestety zostaje wałek ,wiedz

profesjonalne lakiery średnio sie nakładką wałkiem i to w domu

chyba ze masz coś sprawdzonego ?

Powrót