• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jaki litraż skrzyni

Reakcji
0
Czy mógłby mi ktoś pomóc w obliczeniu skrzyni dla tego głośnika:
Sony Xplod xs-L152P5S

http://www.crutchfie...tml#details-tab
Najlepiej policzyć pojemność albo nakierować mnie na to jak się to robi ?
I w jakiej skrzyni się ten głośnik lepiej będzie spisywał br czy zamkniętej ?
A dokładniej rzecz biorąc to mam dwa takie głośniki, lepiej je wsadzić do oddzielonych skrzyń czy do jednej łącznej ?

Z góry dziękuję za pomoc

Wszystkie cenne uwagi mile widziane.

Witam . to ma być skrzynia do samochodu i chciał bym aby dawała ładny potężny bas .mam aktualnie skrzynie w której są 2 głośniki ma ona około 150 l . i zastanawiam sie też czy dało by coś zamontowanie BR. a i jeszcze czy przedzielić skrzynie na 2 części czy może ona być w pojedynczej nie dzielonej skrzyni . a i może jakaś mała podpowiedz jak wystroić takie głośniki ?

Ostatnia edycja:
no to kompletnie zielony...

jak juz masz taka skrzynie to wsadz te glosniki
b-r na poczatek odpusc - skrzynia musialaby byc wieksza i moze bardziej buczec niz grac mocniejszym basem

nie wazne czy oddzielne komory czy jedna wspolna

a i może jakaś mała podpowiedz jak wystroić takie głośniki ?
napisz co przez to rozumiesz?

Paweł niestety wiele osób złapało się na te plastiki .
A potem było zdziwienie gdy słuchali u mnie u-dim. jr1004 w zamkniętej skrzyni gdzie mniejsza membrana robiła lepszą robotę i większe ciśnienie mimo że jr wcale nie był do pompowania przeznaczony

Paweł niestety wiele osób złapało się na te plastiki .
A potem było zdziwienie gdy słuchali u mnie u-dim. jr1004 w zamkniętej skrzyni gdzie mniejsza membrana robiła lepszą robotę i większe ciśnienie mimo że jr wcale nie był do pompowania przeznaczony
a to bardzo dziwne, bo jak slyszalem czerwone 12" to szal robil. gral bardzo glosno, ale nie schodzil i zero jakosci.
w takim razie nowsze modele sa gorsze?

no pod remizą to one grac nie będą . tak się składa ze jeżdżę na zlot marki i inne samochodowe które są w mojej okolicy . a co głośniczków to rozumiem ze 122l musiała by mieć skrzynia zamknięta , a tak zapytam z ciekawości ile miała by mieć skrzynia z BR. a i co do wzmacniacza to mam audiomedia DG 1000.1 niby graja dobrze na nim ale tak zapytam jakie są wasze opinie na jego temat ...

i z góry dziekuje Pawel S za pomoc

skoro producent zaleca obudowe zamknieta to ja bym nie ryzykowal z b-r
jakbys chcial robic b-r to pewnie ok 90-100l na sztuke!

tak mam już te głośniki przywiezione z angli były po okazyjnej cenie wiec wziąłem a teraz próbuje jakoś je wykorzystać . moc maja one dość spora szczerze powiem ze robią huk w aucie ale na zewnątrz efekt marny i tak się zastanawiałem właśnie ze może coś wymiana skrzyni dała by lepszy efekt zarówno w środku jak i w samochodzie . pozostaje także ustawienie wzmacniacza bo w tych filtrach to jestem kompletnie zielony może jakieś rady w tym kierunku mogli byście dać ? a tak wygląda skrzynia w której mam aktualnie głośniki : https://imagizer.imageshack.us/v2/611x458q90/829/lfh7.jpg

Ostatnia edycja:
z przodu to kolego mam zamiar wymienić głośniczki na coś co także dawało by dość ciekawy efekt , ale to mam nadzieje ze w nieodległej przyszłości podpytam was co polecacie bo jak narazie są tam głośniczki fabryczne które dają dość przyzwoite brzmienie . a są one zasilane fabrycznym radyjkiem które posiada wzmacniacz wbudowany w bagażniku . auto to laguna 2 z oryginalnym zestawem cabasse

A czym poganiasz te głośniki ?
Sztuka ma 450 W rms ( wg producenta - wg mnie mniej jak 300 ze względu na grubość przewodu którym nawinięta jest cewka..) . Efektywność głośnika bodaj 89dB ale też zawyżona przez producenta ( stara czerwona seria tak miała )

Wzmacniacz nie dość że musi mieć konkretną moc bliską 1kW to jeszcze wyskoki DF żeby opanować ta wielkie i cięzkie membrany .

aha w starej serii nagminne było puszczanie miejsca klejenia karkasu cewki do membrany po pracy na pełnej mocy

----------------------------------------------------------------------------------------------

Edit - przepraszam umkneło mi że podałeś jakim wzmacniaczem jest to pędzone..cóż szału nie będzie bo to produkt klasy Peying czy innych wynalazków typu boschmann .
Owszem można było z tego wydusić pradu masę ale każdy trzeba było poprawiać ...

Ostatnia edycja:
wbrew pozorom zmiana przodu da wiecej niz pakowanie kilowatow w suba
nawet potezny sub bez dobrego przodu zawsze zagra za cicho i za slabo!

daj zdjecia tych pokretel wzmacniacza bo w sieci nic nie ma :/
jak masz podlaczone te glosniki?

witam . niestety nie mam teraz dostępu do samochodu , a w nim jest wzmacniacz . na pudełku nie ma nic konkretnego a wiec jak tylko będę miał auto to dodam zdjęcia .
a głosniki mam podłaczone w mostku równolegle do wzmacniacza.

Ostatnia edycja:
Powrót