• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki magnes do głośnika

Reakcji
0
(jak nie ten dział to proszę o przeniesienie)
Heja
Buduje własny głośnik. Wszystkie zawieszenia już mam niedługo nawijam cewkę tylko potrzebny mi jest magnes.
I tu jest moje pytanie, ja chce zastosować magnes neodymowy tylko nie wiem jaki.
Myślę nad takimi:
*magnes w kształcie walca 45x25 (wtedy cewka będzie na walcu)
*2x magnes w kształcie walca 45x15
*kilka mniejszych magnesów wokół cewki (chodzi mi o to ze cewka będzie na rdzeniu a dookoła poprzyklejane magnesy)
*magnes w kształcie pierścienia (cewka będzie na rdzeniu pośrodku pierścienia)
Która z tych opcji zamocowań magnesu jest najlepsza? Najbardziej myślałem o opcji nr 1 i 2. Widziałem filmiki jak głośnik działał na opcji nr 1,2 i widziałem też na opcji nr 3.
Dajcie mi jeszcze jakieś propozycje zamocowań magnesu (o ile są)
Jak macie jakieś porady to piszcie ;)
Pozdrowiska
(jak chcecie linki do tych filmików co pisałem wyżej to napiszcie)

Ostatnia edycja:
(jak nie ten dział to proszę o przeniesienie)
az tak trudno pomyslec gdzie taki temat zalozyc?
co to ma wspolnego z elektronika?

wklej dowolny magnes, bo robisz to od D... strony i robisz glosnik tylko po to zeby go zrobic...

najtansza bedzie opcja 1 (w opcji 2 jak to chcesz ulozyc?)
pierscienia tak duzego chyba nie kupisz
kilka malych w klasycznym ukladzie latwo zrobic - wystarczy rozebrac jakis glosnik

magnesy sa przyklejone :p

Tak masz policzone że pytasz się laików jaki magnes do głośnika ? Coś słabe te obliczenia ..

Powrót