Nie w TL - zaniskie Qts na TL'ke. Ogolnie to nie jest zly glosnik. Problem jest ze trafiaja sie egzemplarze z duzym rozrzutem parameterow, nie tylko T/S, ale pasmo przenoszenia ktore moze sie bardzo roznic bo membrana jest z papieru. Byc moze jest to powod dla ktorego Pogromca tez zabardzo za nimi nie przepada. Jeden z mojich 17NRXC35-4 jest o 1-1.5dB ponizej normy, duzo wyzsze Fs, Qes, Re, no i ta loche pomiedzy 1,2-1,6k. Dobra sztuka, po dwoch miesiacach grania ma T/S bardzo podobne do fabrycznych (mierzyl podobnie do Hifi Compass prosto z pudelka) i jezeli wiekszosc jest taka to wszystko bylo by cacy. Wydaje mi sie ze membrany NAC, CAC sa bardziej powtarzalne w produkcji i tolerancje duzo ciasniejsze. Zobacz test Goran'a na Audioexcite.com.
Oprocz tego jeden z mojich 29RDCN tez jakos dziwnie gra - mierzy bardzo podobnie w pasmie z podlaczona zwrotka ale ma duzo wyzszy Fs i jakis rezonans przy 2kHz jak spojrzy sie impedancje. Jaki wysoki wybrac, moze i skusic sie na Satori bo sa bardzo plaskie z nizszymi znieksztalceniami i miejmy nadzieje egzemplarze sa prawie identyczne w brzmieniu.