• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jaki sprzęt potrzebny do pomiaru charakterystyki kolumny?

Reakcji
0
witam

chcę zmierzyć charakterystkę częstotliwościową swoich wynalazków. Mam:

1. generator częstotliwości
2. wzmacniacz
3. woltomierz

i to by było na tyle.

Jak określić moc wychodzącą na głośniki? 2.83V na woltomierzu wystarczy ustawić (paczka 8Ohm)? Jak zmierzyć db? Jak dobry (drogi) mikrofon musi być? Jaki mikrofon - jakiś specyficzny czy zwykły dynamiczny? Czy kolumna powinna stać na na statywie (np. krześle :)), aby uniknąć podbicia basów (chyba sam sobie odpowiedzialem :wink: )?

"Jak zmierzyć db" - tu trzeba mieć profesjonalny system skalibrowany więc na to bym nieliczył. (no chyba że dokonasz pomiaru jakiejś kolumny a potem wedle tego skalibrujesz SW)

1 generator częstotliwości
2. wzmacniacz
3. woltomierz
z tego przyda ci się tylko wzmak i woltomierz.

pomiar charki umozliwia SW ale tylko jej ksztautu ( nie jest ona wyskalowana na osi dB)
jak napisał kolega potrzebujesz jiga, preampa mikrofonowego i mikrofonu (najlepiej WM61A)

jiga? a co to?
SW? sound wave inaczej? jedyny jaki znalazłem to na stronie NASA, ale to chyba nie o to chodzi :wink: ?

Powrót