• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jaki sub do technics-a sa-gx280

• Autor wątku Autor wątku mirek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam, mam wzmacniacz technics sa-gx280 i chciałbym podłaczyć do niego subwoofer lecz wzmacniacz ten ma tylko 4 wejscia głośnikowe, nie ma oddzielnego wejcia na sub. Pod wzmach mam podpięte kolumny quadral qlx140 i 2 wejscia są jeszcze wolne. Ciałby się doradzić jaki sub dobrać do tego zestawu (pasywny czy aktywny) ; mnie sie wydaje, że lepiej by było aktywny, ale sam już nie wiem. Im więcej czytam tym wydaje mi sie że mniej wiem. Doradzcie co robić. Ma to grać w pokoju 4m na 5m.

mogą się tu ze mną nie zgadzać ale dam jakiś pomysł:
można by coś wymyślić w isobaric każdy głośnik z innego kanału, ale by musiał być spełniony warunek, musiał by być filtr dolnoprzepustowy na 2 kanałach inaczej marne szanse na powodzenie.
pozdrawiam

a co jeśli taki filtr byłby zastosowany w subie??? czy to daje jakieś szanse na po dłączenie i w miare dobry odsłuch??

mozesz podlaczyc pod wyjscie sluchawkowe bedziesz mial regulacje glosnosci

tak masz szanse na w maire dobry odsluch ale to zalezy jaki zrobisz dobry subwoofer

oczywiście tak jak mówi ŁUkasz, najlepszewyjście, pod wyjście od słuchawek podłączasz aktywnego suba z filtrem aktywnym który zsumuje odrazu oba kanały, pamiętaj tylko zeby podłączyć go w inny sposób niżeli wtykiem jack, bo z tego co pamiętam to po takim zabiegu głosniki milcza a sygnał idzie tylko na wyjście słuchawkwe, żebyssie nie zdziwiłze sam sub gra bez kolumn :P , no oczywiscie mozna popsuć ta blokade mechaniczno-elektronicza i bedzie wporzadku

Możesz podłączyć pod przednie kolumny w taki oto sposób:

Sprawdzone i działa. Nie pamiętam gdzie to znalazłem ale jest OK.

Załączniki

• dzielnik_high_level_sobwoofer.jpg
    dzielnik_high_level_sobwoofer.jpg
    24.8 KB · Wyświetleń: 0
oczywiście ten układ służy do wyprowadzenia sygnału na wzmacniacz czyli do suba aktywnego (wzmacniacz + filtr aktywny z suamtorem kanałów) to najlepsze aczkolwiek rozwiązanie z minimum opcji :)

Powrót