• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki sub do wzmacniacza?

Reakcji
0
Witam
Chciałbym złożyć subwoofer aktywny na wzmacniaczu 2xtda7294 i nie wiem jaki głośnik wybrać...
Dane:
-głośnik do 200 zl najlepiej, lecz skłonny jestem wydać 300 ale nie bardzo wolałbym trochę taniej,
-pokój 20m[SUP]2[/SUP]+/-2m[SUP]2[/SUP]
-rodzaj muzyki 80% rap i czasem disco na jakąś domówkę.
-bas ma w miare nadążać i schodzić w miare nisko... dlaczego w miarę??? bo za te pieniądze więcej się nie da.
-i fajnie by było jakby troche potrząsnęło pokojem.

Oraz mam pytanie wzmacniacz jest od razu z filtrem( znalazłem go na tej stronie) i czy ten filtr wystarczy czy jakąś zwrotnice trzeba będzie robić???

Ps. Przeczytałem większosc poradników z tej strony i starałem się poszukać głośnika lecz wszystko albo za drogie albo do samochodu.

Z góry dziękuje za propozycje :P

http://stx.pl/w-30-400-8-mc.html może ten głosnik?

. Optimal for 3-way application
. 12" nominal diameter
. 300 W Program Power
. 150 W AES Power Handling
. 8 Ohm Nominal impedance
. 94 dB Sensitivity
. Water protected cone
. Voice coil former material - aluminum
. High stability steel basket
. High linear displacement range
. Ventilated voice coil gap for reduced power compression
. Recommended enclosure: 50L Closed or 60L@35Hz Bass-reflex

jakiej mocy jest wzmacniacz?
szukaj przetwornika co ma nadaje sie do obudowy BR, czyli o 35-50Hz Fs i 0.3-0.5 Qes.
Sam przetwornik nie powinien być większy niż hmm 25cm myślę, do takiego pokoju.

http://diyaudio.pl/content.php/80-Wzmacniacz-do-subwoofera-(-2-x-TDA7294-) ten wzmaniacz dla glosnika 8 ohm z zasilaniem 2x24v bedzie 200W
a glosnik 30 cm, qes 0,43, fs 32hz, firma stx, zrobiłem juz wstępne pomiary obudowy w winISD i 70l przy strojeniu 35hz jest dobrze. Rzecz jasna ze wymiary sie zmienią bo do środka trzeba jeszcze wsadzić ten wzmacniacz to jego objętość trzeba dodać. Myślisz że będzie dobrze?

w sumie trochę racji też masz, ale to tylko zalecenie można poeksperymentować z tego co się oczytałem to w rzeczach audio nie ma nigdy "na pewno" tylko "prawdopodobnie". Co mam na mysli? Mam na myśli to ze zbuduje tą 70 litrową na przykład i dam cos do środka i zobaczę efekty jak znajdę "złoty środek" to dam wzmocnienia o danej objętości bądź zabuduje w środku. Lepiej odejmować niż zrobić za małe i się martwić. sub musi mieć sztywną obudowę więc takowe wzmocnienia nie zaszkodzą.

200W @ 8 ohm wystrarczy dla tego przetownika STX.
Co do 70L możesz zrobić, jak napisałeś lepiej zrobić większą niż mniejsza.
mozesz też zrobić budę testową, poeksperymentować a potem zrobić finalną.

zpamiętaj, że czym większa obudowa tym większe wychylenie układu drgajacego przy tej samej mocy wejsciowej, czyli w skrajnych przypadkach głośnik nie wytrzyma mocy jaką deklaruje producent.

Powrót