• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki sub najszybszy, z jak największym wykopem do 400-500zł?

Szkoda, że większość propozycji to głośniki, na które pewnie trzeba by czekać tygodniami na ebay albo wyłożyć 2-3x zakładany budżet.
Znajdzie się coś z naprawdę dobrym wykopem, co bez problemu znajdę na allegro/sklepie online w Polsce do 500zł ?

Naczytałem się dużo o beymie, i muszę przyznać, że komentarze wywołały u mnie euforię na temat tego głośnika, ale gorzej z dostępnością, nie tylko nie widze w PL, ale nawet na ebayach żadnej sztuki.

Znalazłem jeden sklep ale cena 1000zł + przesyłka z USA.

Czy beyma nie wypuściła jakiegoś następcy ?

Może jeden z tych: http://artlon.pl/beyma/index.php?k10,glosniki-seria-pro-niskotonowe zagra podobnie ? Chociaż wyglądają na typowe estradowce już.

Jeżeli chcesz kupić JBL GTI albo Cerwina Strokera to zarejestruj się na strefiecaraudio i tam w KUPIE napisz co Cię interesuje, myślę że w ciągu 2 tygodni kupisz któryś z głośników.

A taki tam np. lotus.

Taki ameliniowy z Truckowej habety.

Ostatnia edycja:
Chętnie porównałbym jak oba sprawdzą się w kawałkach ze stopką 130bpm i więcej

To jest do załatwienia.

Tak mi się wydaje ;)

Mogę pogadac o tym

Nie na temat...
Nie ma linii basowej

Chciałem podać jakiś bardzo szybki przykład :) tu masz rację, sprawdziłem nawet na "boomboxowej" wieży i komputerowych 5.1 i nawet te nadążają, coś mi nie pasowało przedtem :)

A jak to w końcu jest z tymi estradowymi przetwornikami? W domu (małej kubaturze) bywa kiepsko, a w aucie?

Cursor napewno lotus da rade. Tylko w porównaniu do jbl nie ma zejścia.
To sub raczej do sq i to raczej wysokich lotów ;)

W domu (małej kubaturze) bywa kiepsko, a w aucie?

kop bedzie, basu nie

Zależy o jakich głośnikach mówimy, czy estradowych czy "estradowych". Te pierwsze są b. drogie, jednak dla 12stek zalecane obudowy to 40litrów bez ograniczania zejścia. To już nie czasy lekkich membranek, teraz solidny sub12 ma membranę o wadze 100-150g, bl rzędu 22-28 i niskie dobrocie, a Xmax nierzadko przekracza 10mm lub oscyluje w okolicach. Nie jedna "pompka" basowa może się zawstydzić :)

Cursor napewno lotus da rade. Tylko w porównaniu do jbl nie ma zejścia.
To sub raczej do sq i to raczej wysokich lotów ;)
Tyle, że GTI to muł przy strokerze ;)

Trza wygospodarować trochę czasu i zrobić zalecaną budkę dla strokera, wtedy się przekonamy. 15" potrafił zszokować wielu

Powrót