• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki subwoofer do 7m^2??

Reakcji
0
Poisadam monitory na arn150 i stx pj. Chciałbym sobie dorobic suba, ponieważ lubię czasem obejrzeć jakiś film czyt. strzelaniny, pościgi, wojny gangów :wink: i liczę na pomoc w doborze konstrukcji.

Ile pieniędzy?
Jak proponuję jedną z wersji:
- MDS08
- GDN 20/80/2 lub GDN 20/100 Tonsila
- GDN 22-140-8-SCX STX'a
Na pewno dadzą sobie radę.
Do tego jakiś wzmak żeby to pociągnął.

na przetwornik do 100zł 150zł max. no i jakis odpowiedni wzmacniacz do niego. Chciałbym żeby konstrukcja była jak najmniejsza ale z odpowiednim... butem :twisted: . Bo sądzę, że do tak małego pomieszczenia krowy po 22cm to zbyt dużo

No to pozostaje albo GDN 20/80/2 albo GDN 22-140-8. Tego pierwszego sam mam w pokoju 9m^2 i rodzi sobie doskonale. Jak oglądam filmy to czuć jak pokój się trzęsie. Napędzam go symasymem.
Co do drugiego głośnika to nie znam go. Podobno wykonany z lepszych materiałów niż tonsil.
Jeśli chodzi o napęd to myślę, że TDA wystarczy.

Raczej w subie ten głośnik się nie sprawdzi. Bas będzie porównywalny jak z Twoich monitorów.

sianes napisał:
podejrzewam że wieksze beda buczec w moim małym pokoju
a gdzie tam. Buczą tandetne chińskie głośniki. Tonsil gra naprawdę bardzo ładnie jak za tak niską cenę. Skrzynia ok. 32l, wzmak możesz dać osobno i gitara...

bart210, większość głośników ktore podałeś, ma zejsćie niewiele wieksze od ARNa. Weź sobie SLSa w cenie MDSa. Zejdzie dużo niżej... A masz czym to napędzić? Zarówno MDSa jak i SLSa możesz zamówić w Audiocomponents, temat jest podklejony w offtopicu. Ceny są porównywalne - ok 180zł z wysyłką. Wzmacniacz możesz zamówić u Irka, albo samemu złożyć jeżeli czujesz się na siłach.

sianes, mówisz o MDS? Dobry jest skurczybyk ;) Najlepszy do 200zł do muzyki... jednak mi w kinie kompletnie nie leży.

Powrót