• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki subwoofer do AKX-ów?

Reakcji
17
Mam kolumny DIY na GDN-18-130-8-AKX i GDWK -10-250-8-AKX z przodu oraz efektowe na GDN-15-100-8-AKX i GDWK-10-200-8-AKX . W pokoju dobrze wytłumionym o pow. 30m2 czasami trochę brakuje mi basu. Mam także subwoofer na GDN-30-200-8-SS STX, ale niestety nie pasuje mi jego brzmienie do AKX-ów. Wcześniej gdy słuchałem na głośnikach Tonsila brzmienie subwoofera mi nie przeszkadzało. Proszę o poradę jaki głośnik wybrać , tak aby brzmieniowo i cenowo pasował do istniejących kolumn. Słucham głownie rocka , bluesa i trochę jazzu.

Napisz co konkretnie Ci nie pasuje, za bardzo muli czy za twardy ma bas?

Nie wiem jak to nazwać , ale chyba muli. Bas z AKX jest szybki i bardzo precyzyjny ale jest go trochę za mało. W pokoju prawie nie ma rezonansów i basu potrzeba sporo.

No to ciezko Ci bedzie znalezc szybkiego suba bo suby sa glownie do robienia halasu a nie jakosci. Na pewno glosnik nie wiekszy niz 10cali i niestety z tej kategorii jest najmniejszy wybor. Mial powstac lepszy 10calowy STX ale nie wiem co z tego wyszlo, nie sledze tego na bierzaco.

Słuchałeś może Visatona W250s ?
Mi on bardzo przypasował i na nim słucham cały czas :smile:

Karol22m, - może byś więcej napisał o tym Visatonie. Naprawdę zależy mi na jakości i czy jest w ogóle możliwe uzyskanie dobrego brzmienia za rozsądną cenę?

pegelmesser napisał:
A może tak dwa suby na GDN-22-140-8-SCX?

Dwa suby oznacza dwa (prawie) razy drozej i to najwiekszy klopot. Wiec lepiej raz a pozadnie.

Te STX-y maja bardzo cieniutki basik i jak nie bedziesz wymagal duzych natezen dzwieku to nawet jeden sub 8calowy wystarczy.

irek napisał:
Dwa suby oznacza dwa (prawie) razy drozej i to najwiekszy klopot. Wiec lepiej raz a pozadnie.
Ale dodatkowa pralka w pokoju ktorej ni ema gdzie zwykle wstawic i laduje w kacie gdzie gra żałośnie...

Janekzet napisał:
Karol22m, - może byś więcej napisał o tym Visatonie. Naprawdę zależy mi na jakości i czy jest w ogóle możliwe uzyskanie dobrego brzmienia za rozsądną cenę?
Co tu dużo się rozpisywać, głośnik jest wg mnie wart swojej ceny, daję sobie radę spokojnie w 25m2(w moim przypadku) gra dobrą jakością, Panel jaki mu wystarcza to spokojnie 150W 4 ohm. W dobranej obudowie potrafi nisko zejść.

Moim zdanie to nie pchał bym się w te 2 STX-y 22scx, bo to strata kasy. A 12cali to znowu potrzebuje mocnego wzmaka, żeby dobrze zagrał. Więc z mojej strony wybór jest prosty.
PS poszukaj na forum było dużo tematów o tym głośniku, również we własnych konstrukcjach jest dobrze opisany np. przez 20rafalo.

Karol22m napisał:
A 12cali to znowu potrzebuje mocnego wzmaka, żeby dobrze zagrał.
Chyba zeby glosno zagral. Zeby dobrze wystarczy kilkadziesiat watów.

Karol22m napisał:
Moim zdanie to nie pchał bym się w te 2 STX-y 22scx, bo to strata kasy.
Przeciez one nie sa szalenczo drogie. Zreszta mocno chwalone i polecane na forum, a teraz nagle sie im pogorszyło?

pegelmesser napisał:
Chyba zeby glosno zagral. Zeby dobrze wystarczy kilkadziesiat watów.
To jaki jest wtedy sens kupować 12 calowca na tak słaby wzmacniacz?
pegelmesser napisał:
Przeciez one nie sa szalenczo drogie. Zreszta mocno chwalone i polecane na forum, a teraz nagle sie im pogorszyło?
Jak 3/4 STX-ów są polecane. Aha no bo są niedrogie, i często polecane dla mało wymagających, no i nie dla takiego metrażu.

Karol22m napisał:
To jaki jest wtedy sens kupować 12 calowca na tak słaby wzmacniacz?
Nie ma sensu, chyba ze sie cicho gra.
Moc nie ma wspolnego z zla czy dobra gra suba.

Karol22m napisał:
Jak 3/4 STX-ów są polecane. Aha no bo są niedrogie, i często polecane dla mało wymagających
STXy sa tanie i dobre bo są dobre i tanie.. stad tak popularne.

Karol22m, - trochę poczytałem o Visatonie i wygląda , że jest niezłym głośnikiem- tylko cena 800zł za sam głośnik to niemało.
irek, - jeszcze raz chciałbym zadać pytanie : czy na głośniku 10" jest możliwe uzyskanie tak szybkiego basu jak na AKX.

Janekzet, Visaton W250s kosztuje niecałe 300zł, więc nie mówimy tu o serii TIW :wink:
Janekzet napisał:
czy na głośniku 10" jest możliwe uzyskanie tak szybkiego basu jak na AKX.
aż tak szybkiego to może i nie, ale dość dużo słuchałem na AKX właśnie z tym subem i dobrze się spisywał.

pegelmesser napisał:
Moc nie ma wspolnego z zla czy dobra gra suba.
pegelmesser, a co z przesterami ?

Powrót