• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki subwoofer do blaupunkta TSA 460??

Reakcji
0
witam!!
zamierzam kupić jakiś porządny głośnik który mnie zadowoli. Teraz mam tubę z dwoma pioneerami ale mają już swoje lata. A pa za tym nie ma już na nic miejsca w bagażniku. Chciał bym kupić teraz jeden głośnik ale porządny w granicach do 450zł, wzmacniacz jaki posiadam to blaupunkt 460 o parametrach:
Class D 4/3/2-kanałowy końcówka mocy z technologią Sigma Delta Modulation
Moc maks. 4 x 120 / 2 x 300 (4 omy) 4 x 180 (2 omy)
Moc sinus. 4 x 60 / 2 x 150 (4 omy) 4 x 90 (2 omy)
Mostkowanie: 4/3/2 kanały

Doradzcie co mam kupić i co będzie dobrze grać przy tym wzmacniaczu.
Zastanawiałem się nad sony XS-L156P5

primo - masz za slaby wzmacniacz na dobrego suba
secundo - zmieniasz stare (mam nadzieje ze bardzo stare jeszcze z dobrej serii) pionki na nowszego jeszcze bardziej gownianego sony? :???:
wez lepiej poszukaj kogos kto ma cos malego ale dobrze grajacego
do tego wzmacniacza idealnie pasowalby MDS08 ;)

dzwiedziu napisał:
MDS08 jest do spokojnieszej muzy z żywymi brzmieniami i ma tylko 20cm, do głośnego łupania z dużym basem raczej się nie nadaje.
do robienia zadymy na osiedlu napewno sie nie nadaje.
ale rozniez nie zgodze sie z tym ze jest tylko do spokojnej muzyki - ja na tym slucham D&B i trance i wg mnie do tego nadaje sie znakomicie ;)

dzwiedziu, 15 cali i 100 paredziesiąt wat ? Żartujesz chyba...
Tym to 12 cali nie napędzisz.
Max to 10 cali i to też nie za bardzo wymagające.
Ale skoro uważasz inaczej to rób co chcesz, nie wiem tylko po co w takim razie zadawać pytania na forum.

takero napisał:
, 15 cali i 100 paredziesiąt wat ? Żartujesz chyba...
Tym to 12 cali nie napędzisz.
Max to 10 cali i to też nie za bardzo wymagające.

Ten pionek ma 12 cali a nie 15, moc 400W rms, MDS08 tylko 120W rms a wzmak 180W rms w mostku.
I piszesz że nie napędzi? Ciekawe zatem czemu u mnie gra i to całkiem dobrze.
Ale ja nie będę się z Tobą kłucić.
Pozdrawiam.

dan124 napisał:
Poszukaj w310 dls-a
miałem, średni głośnik, jak dls i suby to tylko MWXX imho.
dan124 napisał:
a konkretniej ?

Ten pionek ma 12 cali a nie 15
ale mowa o
WILKU122 napisał:
Doradzcie co mam kupić i co będzie dobrze grać przy tym wzmacniaczu.
Zastanawiałem się nad sony XS-L156P5

dzwiedziu napisał:
I piszesz że nie napędzi? Ciekawe zatem czemu u mnie gra i to całkiem dobrze.
jak podłączysz pod radio to też grać będzie, czyż nie ?
Posługujemy się tu skrótami myślowymi, stwierdzenie "ten wzmak jest za słaby do tego głośnika" czy też "nie napędzi go" nie oznaczają że po podłączeniu usłyszysz ciszę...
Chodzi o to że moc wzmacniacza musi być dopasowana do głośnika, jeśli przesadzimy w stronę - słabego wzmaka i dużego głośnika uświadczysz braku kontroli, detali, wykopu oraz ogólnego zmulenia i jazgotu.
No chyba że szukasz zestawu
dzwiedziu napisał:
do głośnego łupania z dużym basem
ale wtedy chyba pomyliłeś fora...

takero napisał:
dan124 napisał:
Poszukaj w310 dls-a
miałem, średni głośnik, jak dls i suby to tylko MWXX imho.

Dobrze, że można to samemu zweryfikować, bo jakby słuchać takich opinii to kiepsko by było...

Bodajże w 2008 roku srebrny Ford Focus z takim subem zdobył Mistrza w SQ.

I nie rzucam tylko samym wynikiem, bo słuchałem tego auta właśnie na mistrzostwach. Bas był, ale suba nie było słychać;)

Co do w310 miałem i wspominam bardzo miło

dobrze grający głośnik

a co audaxa to wystarczy zobaczyć na balledro

i będzie wszystko jasne

możliwe że kwestia aplikacji, DSP, czegokolwiek, nie wiem, ja miałem i dla mnie przeciętny głośnik. MW112 imho o klasę lepszy i dlatego został, w moim subiektywnym uczuciu był nawet lepszy od MW12.

Marcy$ napisał:
Dobrze, że można to samemu zweryfikować, bo jakby słuchać takich opinii to kiepsko by było...
nie lubię tak nacechowanych opinii, Tobie się podoba, a mi nie , no i co ? To że mam inne zdanie sprawia że musisz się do takich "argumentów" odwoływać ? Rozmawiajmy na poziomie.

Jedna sprawa to kwestia podobania się a druga to ocena poziomu grania. Ja osobiście nie mam zamiaru go montować u siebie, ale klasy mu odmówić nie można.

Wyraźnie napisałeś, że to średni głośnik a nie, że Tobie się nie podoba. Nie widzisz różnicy?

ps. nie próbuj odwrócić uwagi od tematu tekstami o "poziomie" bo jak na razie to Tobie w tym wypadku zabrakło "poziomu" nie pisząc nic o argumentach na temat tego głośnika.

Powrót