• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jaki subwoofer do monitorków?

Reakcji
0
1. przeglądałem gotowe konstrukcje subików, ale to kolosy w większości (w porównaniu do moich monitorków)
2. monitory 1x arn150/03/4 + 1x stx 10 200 8R pj buda jakieś 8,7l dość i tak duża bo sporo objętości zgubiłem komorą wysokotonówki
3. wymiary monitorków 180x350x240mm
-chciałbym coś co będzie wizualnie (pod względem wielkości) będzie pasować do monitorów (wiem ze sub wymaga objętosci, ale 40 - 45l to dla mnie za duzo
-najlepiej na jakims glosniku stx (ogladalem STX GDN-22-120-X-SC ale buda to 30l - sporo troche, a pokoik mały)
-moje "pomieszczenie odsłuchowe" 9m^2
-budżet na głosnik ok 70zł
-napęd: mam 2 tda7294 w zapasie (ale mam nadzieje ze 1 sztuka wystarczy)
-moja muzyka - spokojny rock progresywny (Pink Floyd), czasem polski rock
-wymagania - nie zależy mi na super niskim zejściu, wolę wyraźną dynamiczną perkusję (wiem ze pieniadze male, ale do tej pory mialem suba z zestawu komputerowego tracer 4.1 w obudowie z grubego plastiku i wydawal mi się fajny :mrgreen: )
Czekam na propozycje

od razu zapomnij o STXie...
Wojtus_K napisał:
wolę wyraźną dynamiczną perkusję
nie ma na to szans;)
może coś z tonsila? visatona? albo coś z estradowej kategorii. tylko kasy mało, trochę...

Może byś spróbował dwa głosniki w tandemie membranami do siebie?
objętość wychodzi 2x mniejsza niż dla pojedynczego głośnika

2 glosniki - budrzet ograniczyny
"od razu zapomnij o STXie..." wezmy poprawke na to ze jedyny sub jakiego do tej pory słyszałem to ten z zestawu tracera :oops:

a co do kasy, to moje monitory tez byly budrzetowe, jak pofornituje dam opis i cennik (ale koszta byly na prawde nie wielkie, tylko ze bez zwrotnicy, ale gdy tylko się pojawi projekt, to zadbam o to by ją zamontować)

[ Dodano: 2007-05-18, 21:52 ]
a co powiecie na arn188/03/4? tylko nie wiem jaka obudowa do niego, bo straciłem mojego PC i przymusowo siedze na laptopie, a nie chce mi się ściągać programów symulacyjnych (predkosc neta w porywach 40kb/s)

Za te pieniadze to chyba tylko STX Ci zostaje. No jeszcze TVM ale to bardzo delikatne glosniki choc do muzyki powinny sie nadac. Obudowa zamknieta a glosnik to raczej 8cali. Z stx-a to tez 8cali w wersji 4omowej bo ma nieco lepsze parametry niz wersja 8omowa. Obudowa ok 25litrow b-r.
Idealny glosnik dla Ciebie to Tonsil GDN20/80/2 ale ten kosztuje dosc duzo.

z ARN188 bedzie nawet gorszy bas niz ze 150tki. jak tesla to mozesz dac ARN226 w zamknietej 30litrowej budzie. jezeli chcesz jeszcze mniejsza bude to zapomnij w tej kategori cenowej - no chyba ze jakas okazja na allegro

Powrót