• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki subwoofer do pokoju ?

Ostatnia edycja:
Sub samochodowy może być ,tym się nie sugeruj.
Ja polecam ci zestaw:
głosnik sw-stx-10-2-400-2x4-f-s-pp.html 117zł +przesyłka
Wzmacniacz już z zasilaczem http://allegro.pl/wzmacniacz-mostkowy-1x150w-tda7294-zestaw-i1741307591.html 70zł +6 przesyłka
Filtr http://allegro.pl/aktywny-filtr-do-subwoofera-i1731920604.html 34zł

No i do tego transformator i radiator i subek gotowy.
Tylko patrze w stx mają brak wiec musiałbyś zapytać kiedy będzie.
W tym pokoju jak podkręcisz suba na tym głośniku to naprawde ci zrobi masaż ładny,a jak ustawisz dobrze, to miło zagra z niskim zejściem więc sie nie wahaj:)

Sam już nie wiem co mam robić, nie bardzo się znam :) A czy w praktyce, wielkość membrany jest jakoś proporcjonalna do jakości, czy tego jak nisko sub zejdzie ?

A czy w praktyce, wielkość membrany jest jakoś proporcjonalna do jakości, czy tego jak nisko sub zejdzie ?

Głównie do efektywności, więc i do możliwości zejscia. Jakośc to juz technologia i wykonanie głośnika, a zejście też zaleznie jak głośnik jest zrobiony. Są malutkie głośniczki z sejsmicznym zejściem, ale są bardzo ciche. Są duże głosniki z słabym zejsciem (estradowce np.), ale natężenia z tych głośników są bardzo duże.

Ostatnia edycja:
BioCannabis ty to czasem potrafisz mnie rozwalić na maxa :). Mam takie pytanie: czy ty chociaż czasem wiesz co piszesz ? :blink:

Znajomy midwoofer U mnie pracuje liniowo od 40hz w zamkniętej. Dzięki modowi pomieszczenia w okolicach 40-45hz nie trzeba go ostro katować korekcją żeby tak nisko zszedł
Chyba musisz to szybko opatentować. Każdy słuchacz w miarę możliwości dąży do tego by zlikwidować mody w swym pomieszczeniu odsłuchowym gdyż to przecież tylko psuje dźwięk... Ty natomiast słuchasz modów pomieszczenia ? Nie myślałeś może czasem żeby posłuchać głośników.... ?

Niestety takie rozwiązania mają 1 wadę - sub tylko pomiedzy kolumnami.
A ja na 99% jestem przekonany że ten sub jest na środku, ponieważ robi także jako (umownie mówiąc) - "stolik rtv" :)

A czy w praktyce, wielkość membrany jest jakoś proporcjonalna do jakości, czy tego jak nisko sub zejdzie ?
Większa membrana = mniejsze zniekształcenia na basie = lepszy bas (czyt. właściwszy) Następny wyznacznik a raczej idący w parze to cena... (wiadomo)

BioCannabis ty to czasem potrafisz mnie rozwalić na maxa
To fajosko na maksa. Odlotowo. Totalny [usunięto]

UWAGI MODERATORA
Zapoznaj się z punktem 9 regulaminu forum. Kolejny taki "kwiatek" zaowocuje ostrzeżeniem i czasowym zakazem pisania.
Q

Mam takie pytanie: czy ty chociaż czasem wiesz co piszesz ?

Nie. Naciskam byle co na klawiaturze, i jakimś cudem zamiast "dsauibsfhaiaibnf" jest ciągły tekst.

Chyba musisz to szybko opatentować. Każdy słuchacz w miarę możliwości dąży do tego by zlikwidować mody w swym pomieszczeniu odsłuchowym gdyż to przecież tylko psuje dźwięk... Ty natomiast słuchasz modów pomieszczenia ? Nie myślałeś może czasem żeby posłuchać głośników.... ?

Albo celowo udajesz idiote, albo jesteś ostro upośledzony, i nie rozumiesz o co chodzi. Jesli pomieszczenie podbija 40hz, a to częstotliwość graniczna kolumn, nie trzeba ich tak katować korekcją, a wręcz przyciszać te miejsce, a i tak liniowo zejdą. Nie chodzi tu o żadne "słuchanie modów".

Powiedz mi kolego jak z Twoimi modami. Masz wszystkie wyeliminowane, nie słuchasz ich? A może masz przy 40hz podbicie 12db, i nawet o tym nie wiesz? Pułapki basowe, albo korektor za kosmiczną sume masz żeby wyeliminować pogłos? W takim razie też słuchasz modów. Nie myślałeś żeby czasem posłuchać głośników (ale to bezsensownie brzmi, nie? przeczytaj swój poprzedni post...)

A ja na 99% jestem przekonany że ten sub jest na środku, ponieważ robi także jako (umownie mówiąc) - "stolik rtv"

Nie ma innego wyjścia, bo inaczej bas by był do zlokalizowania.

Nie na temat...
Albo celowo udajesz idiote, albo jesteś ostro upośledzony, i nie rozumiesz o co chodzi.

Bio jak osiągniesz może kiedyś przynajmniej taki poziom wiedzy o akustyce jak ja to wróć do tego postu i zastanów się co napisałeś ;)

Jesli pomieszczenie podbija 40hz, a to częstotliwość graniczna kolumn, nie trzeba ich tak katować korekcją, a wręcz przyciszać te miejsce, a i tak liniowo zejdą. Nie chodzi tu o żadne "słuchanie modów".
No to chyba jestem upośledzony gdyż nie rozumiem tego inaczej jak tak: na midwooferze masz opad ch-ki gdzie w okolicach 40Hz woofer ma (załóżmy, bo nie wiem dokładnie....) -9db, ze względu na znajdujący się w pomieszczeniu rozonans w okolicy 40hz wydaje Ci się że, w miejscu odsłuch masz wyrównane pasmo czyli midwoofer gra liniowo do ~40Hz ?

Powiedz mi kolego jak z Twoimi modami. Masz wszystkie wyeliminowane, nie słuchasz ich?

:o no co ty, nie mógł bym!

A może masz przy 40hz podbicie 12db, i nawet o tym nie wiesz?

:o no kto jak kto, ale ja bym o tym wiedział doskonale ;)

Pułapki basowe, albo korektor za kosmiczną sume masz żeby wyeliminować pogłos? W takim razie też słuchasz modów.
Mam! - w takim razie nie słucham modów! :)

Nie myślałeś żeby czasem posłuchać głośników
Tak też właśnie robię :) - SŁUCHAM ODPOWIEDZI AKUSTYCZNEJ PRZETWORNIKÓW, A NIE POMIESZCZENIA !

ale to bezsensownie brzmi, nie?
Nie!

Ekhm, wracając do TEMATU :P Jak stroić ? Patrzyłem na inne konstrukcje, i ich litraż jest różny : Od 27 do 36 litrów. Dość duża rozbieżność, nie wiem na co się zdecydować gdyż jak wspomniałem jestem laikiem :o

Nie na temat...
Panowie ir0nhide i BioCannabis powstrzymajcie się proszę od wybiegów personalnych i niepotrzebnych potyczek słownych, bo nie chce mi się rozdawać ostrzeżeń.
Tak jest, Wodzu! ;) - Już się zamykam. Niemniej jednak chciał bym wyjaśnić z BioCannabis tą kwestię sporu... Bio jak chcesz to odpisz mi na priw.

Każdy słuchacz w miarę możliwości dąży do tego by zlikwidować mody w swym pomieszczeniu odsłuchowym gdyż to przecież tylko psuje dźwięk...

Ale one wynikaja tlyko i wylacznie z rozmiarów pomieszczenia i tego nie da sie wyeliminowac... podstawy akustyki sie kłaniaja, zachęcam do lektury.

Ekhm, wracając do TEMATU :P Jak stroić ? Patrzyłem na inne konstrukcje, i ich litraż jest różny : Od 27 do 36 litrów. Dość duża rozbieżność, nie wiem na co się zdecydować gdyż jak wspomniałem jestem laikiem

Panowie, pomóżcie :) Stolarz czeka na wymiary - co polecacie ?

---------- Post dodany o 22:01 ---------- Poprzedni post o 22:36 ----------

Panowie, następne pytanie :) MDF już mam. Czy któryś z tych paneli ? :
http://www.diyaudio.eu/content.php/80-Wzmacniacz-do-subwoofera-(-2-x-TDA7294-
http://www.fratu.pl/irek/?sub150,63
Byłby odpowiedni do tego głośnika ? (stx 22-140-8-scx)

To słynny "Panel Irka" ? Ile takie cacko kosztuje ? Polecacie może coś innego, może i tańszego ? :flapper::o

dekoder panel to koszt okolo 260-300zł najświeższych cen nie znam a panel bedzie jak najbardziej pasował zostanie sporo zapasu;)

I mam rozumieć, że trafo z wielgaśnym radiatorem także mieści się w tej cenie, prawda ?

Panowie... niezręczna sytuacja.

Zacznijmy od tego że mdf przycinał mi znajomy stolarz za free, więc głupio by mi było zwracać się do niego z reklamacją, a nawet jeśli to już zapóźno... Dodam że też sam dał mi ten mdf, więc sytuacja jeszcze gorsza... Na dodatek nie chce wsiąść nic w zamian....

A więc dostałem pięknie pocięty mdf - 19mm... Na pierwszy rzut oka wszystko wspaniale... Napalony pierwszy diy, chciałem wszystko szybko zrobić. Ale nie zauważyłem jego pomyłki w wymiarach... Wszystko dość ładnie złożyłem wkrętami 45mm, i zalałem sześcioma tubami wikolu. Zamiast około 32l, obudowa ma teraz ok. 39,3l :mellow: I co z tym robić ?
Co na to powiedziałby STX 22-140-8-SCX ?
Może dozbierać kasy, i kupić http://www.stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html ?
Na stronie z linku podają 25l dla bass reflex, a w pdfie już 35. Odejmując głośnik, panel i gruuuby klej, myślę że byłoby jakieś 35-36l.

Lub mój drugi dość śmieszny pomysł. Wkleić wikolem drewniany klocek do wnętrza obudowy, około 6-7 l ?

Panowie, co z tym robić ?:( Może polecicie jeszcze inny głośnik ?

----
Przepraszam za db post, prosze o złączenie

Powrót