Witam !
stoję obecnie przed takim samym problemem tylko że ja wymieniam 37 na 42 lub 50
Powiem tak początkowo miał to być Fuul HD i do tego jeszcze 3d + nety bzdety.Poczytałem róznych rzeczy i zacząłem się mocno zastanawiać nad tym wszystkim i oto co stwierdziłem:
Posłuchałem innych i rezygnuję z Fuul HD bo za wielkiej róznicy w oglądaniu niema .Mam obecnie Plazmę HD Redy i obrazy w HD wyglądają super .Po co zatem płacić za coś czego i tak nie zobaczymy jeszcze przez jakiś czas
-Ja się będę kierował tym że Plazmy HD Redy mają mniejsze zużycie energi
-za większy TV zapłacimy mniej niż za LEDY
- oczywiście kolory bedą lepsze
-pewnym minusem jest brak dostępu do neta, ale pomyślcie sami przecież TV ma służyć do oglądania
-jeżeli chodzi o 3d o oglądałem w sklepach kilka urywków i stwierdzam że to jednak chyba zbędny bajer- po prostu zwykły bajer.Jak się dobrze zastanowić to z początku jesteśmy zafascynowani obrazem 3D ale po chwili zauważamy że zwracamy uwagę tylko na tym jaka jest w danej chwili glęboka scena a nie skupiamy się na fabule , a sceny z 2 planu to już w ogóle nam giną
Do wielkich wad tv Led oprócz wspomnianego claudingu zaliczam kolory a przede wszystkim to jak wyglądają twarze to mnie najbardziej razi
Podsumowując moje przemyślenia są takie ,że lepiej kupić większy TV z lepszym obrazem,bez zbędnych bajerów i za mniejsze pieniądze.Ten tv będzie poczekalnią na nowe technologie więc niema co przepłacać .Oprócz tego ,ze będziemy mieli większą przekątną to zostanie nam w kiszeni sporo kasy która pokryje ew. koszty zużycia energii a mimo tego i tak będziemy jeszcze do przodu
Co do wypalania to moja Plazma ma już 4 lata , została dobrze dotarta na początku i teraz niema żadnych duszków
Jeszcze na koniec powiem ,że pewnie zauważyłeś że w sklepach jak się patrzy na Plazmy to wydają się jakieś takie przyciemnione.Ja się też na to łapię ( ostatnio w niedzielę) ale potem myślę sobie że precież moja plazma w domu gra dobrze.już pewnie słyszałeś że LEDY są w sklepach podkręcane żeby dobrze świeciły - to postój chwilę przy nich czy nie zaczną Cię boleć oczy ?
Sam się również zastanawiałem nad LED akurat Panasonica bo w testach na wspomnianym forum dostał znakomite oceny.Jak zobaczyłem jak gra w sklepie to stwierdziłem że chyba jednak Plazma.U mnie bardzo duże znaczenie ma pobór mocy
i mimo tego że LEDY są oszczędniejsze to skłaniam się coraz bardziej ku plazmom
Na swoim TV wymysliłem taki sposób oszczedzania że do oglądania wiadomości czy jakiś zwykłych programów obraz ustawiam na normalny gdzie mam mocno zjechane kontrasty ,jak filmy lub mecze to na tryb kinowy z mocniej ustawionymi kontrastami
Ogólnie warto zjeżdżać z tymi kontrastami to dużo daje