• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki woofer 8cali z szybkim i mocnym basem ?

Reakcji
1
Chciałbym zmienić swoje kolumny z 6,5 cala midwooferem na coś większego bo w pokoju 18m2 brakuje mi basu. Czy tiw200xs będzie najlepszym wyborem? Jest jeszcze w niższej cenie Peerless HDS-205 Nomex, scan speak 22W-8534G00, woofery od seas'a np. L22RN, CD22RN. Sb acoustic nie biorę pod uwagę bo ta niższa seria jest zbyt wolna na basie.

Miałem ab17nbac i miał bardzo miękkie zawieszenie i rozlazły bas. To nie tylko moja opinia. Nrx'y na membranie papierowej mają wyższe fs więc powinno być lepiej ale chciałbym coś z twardym i szybkim basem a tanie woofery od sb nie mają chyba najlepszej opini.

Ostatnia edycja:
Zainteresował mnie jeszcze eton 8-402. Ma super twardą membranę ale chyba mniejszy xmax od tiw200xs.

Poluj na używane Revelatory 18;)

Rozważałeś Dayton RS225? Wiem że u nas cena niekorzystna w porównaniu z tą z US...

Zajrzyj też w mój wątek ppt. 2x 6.5 cala czy 1x8 cali :)

Tak, czytałem twój wątek. Teraz słucham z aluminowego midwoofera i bas jest fajny. Dlatego szukam czegoś z twardą membraną. Ciekawe jak brzmi tiw200xs? Czy jego brzmienie jet podobne do aluminiowej membrany? Eton hex podobno jest bardzo lekki i sztywny. Albo zastanowie się nad daytonem rs 8cali aluminium. Słuchałeś go? Ma twardy i szybki bas? Słucham muzyki house.

Ostatnia edycja:
Teraz słucham z aluminowego midwoofera i bas jest fajny. Dlatego szukam czegoś z twardą membraną. Ciekawe jak brzmi tiw200xs? Czy jego brzmienie jet podobne do aluminiowej membrany?

Twarda membrana nie jest wyznacznikiem szybkiego basu.

No właśnie, temat jest bardziej złożony, bo odbiór basu zalezy od wielu czynników:
Akustyki pomieszczenia, zwrotnicy (szczególnie w 3 drogach), wzmacniacza, źródła, no i oczywiście głośnika.

Ostatnia edycja:
Powrót