• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki wysokotonowiec

Reakcji
0
Po ostatniej imprezie siadły mi wysokotonowce w moich kolumnach.

Wiem, że to nic specjalnego ale jak na razie wystarczają dla własnych potrzeb. Funduszy na nowy projekt jak na lekarstwo więc postanowiłem wymienić te tweetery. Teraz tylko pytanie: czy kupić znowu stx'y czy lepiej coś innego...
Myślałem o SC10N bądź GDWK 10/80/7. Jeśli chodzi o zwornice-nie mam. Pewnie dal jakiś kondensator, ewentualnie tłumik jeśli będzie to wymagane i dalej będzie służyć.
Co powiedzie na ten temat...

Daj stx'y i pożądna zwrotnice a na nastepnej imprezie jeżeli nie bedziesz jechał na przesterze to nic nie powinno sie stać.

Shiver napisał:
na nastepnej imprezie jeżeli nie bedziesz jechał na przesterze to nic nie powinno sie stać.
To sie okarze czy zwrotnica lekiem na cale zlo juz w poniedzialek kiedy to moje kolumienki dostana ostro po du... oczywiscie ucho bedzie wysluchiwalo przesteru i od razu bede reeagowal :mrgreen:
Pozdrawiam!!!

myślałem też żeby sklonować zwrotnicę brunona ale on ta arv104 a nie przypadła mi swoim dźwiękiem do gustu. chyba jedak zostanę przy stx'ie a przy następnej konstrukcji rzuce se na coś lepszego

skopiuj sekcje wysokotonowa ze zwrotnicy irka (SW+PJ) i gwarantuje ze glosnika juz wiecej nie wymienisz ;)

Pawel S. napisał:
skopiuj sekcje wysokotonowa ze zwrotnicy irka (SW+PJ) i gwarantuje ze glosnika juz wiecej nie wymienisz ;)

poważnie mówisz czy nabijasz się ze mnie ?

[ Dodano: 2007-12-30, 12:45 ]
PS.jak możesz to weź podaj bo nie mogę znaleść

krzyhoo9 napisał:
poważnie mówisz czy nabijasz się ze mnie ?
powaznie. jak niemozesz miec pelnej zwrotnicy to przynajmniej zastosuj sprawdzony filtr na wysokotonowke zeby jej ne spalic ;)
tam jest 3 rzad + tlumik wiec glosnik sporo wytrzyma

gdn18_120_6swgdwk10_200_8pj_1_157.gif

ale mam wszystko dać czy L=1mH i C=10uF usunąć :?:

niewiem jaki to da efekt ale pewne pojawi sie delikatna dziura (6 a 8 ohm) tak wiec mozesz pominac tor niskotonowy

jeszcze raz poruszę temat.czy naprawdę myślicie że lepszym rozwiązaniem będzie ten stx czy 10/80/7, cena podobna a tonsil raczej bardziej wychwalany (chyba że się mylę) a jak narazie to raczej na kondziu będzie grało bo jednak zwrotki narazie nie dostaną (nieprzewidziane wydatki :neutral: )

zdecydowanie PJ
a dodanie cewki do tego konda niby zmienia wszystko na zwrotnice?? przeciez to juz jest zwrotnica ;]
kondy to 2-5zl (wystarcza MKT, MKS, MKSE itp) a cewka to 2-3zl - czy to tak duzo?? napewno mniej niz nowe glosniki...

Pawel S. napisał:
z tlumikiem niewiem jak bedzie bo masz 2 glosniki zamiast jednego SW

PJ ma 94dB, 17/80 mają po 86 ale czy jak są dwa to czy nie będzie to trochę więcej...
Jeśli pj 94 a 17/80 86 to tłumik -10 dB i wg. tabeli z audiomanii R1=5,47 ohm, R2=3,7 ohm

jak sa 2szt to bedzie +3db - czyli faktycznie podobnie jak w SW.
ale ja bym raczej na sluch dobral tlumik

Powrót