• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki wysokotonowy do IT W-170

Reakcji
0
Witam wszystkich!

Posiadam głośniki Intertechnik W-170/8 o parametrach:
fs 37Hz; efektywność 87dB; Vas 42l; Qes 0,47; Qms 3,32; Qts 0,41.
Niestety nie mam dokładniejszych danych a chciałbym dobrać do niego jakiś głośnik wysokotonowy w rozsądnej cenie. Dlatego chciałbym prosić Was o pomoc. Jaką na początek przyjąć częstotliwość podziału?

Pozdrawiam

Witam,
Weż pod uwagę, głośnik wysokotonowy Peerless DT100, a wstępnie fp2,5k.
Pozdrawiam, Piotr01

Ja proponuje Tesle ARV104 bo ten W-170 to nic innego jak tesla sprzedawana przez I.T.

Witam!
Na początek dziękuję za odpowiedzi. Poczytałem na forum o obydwu głośnikach i jak zwykle dylemat pozostał. O brzmieniu każdy ma inne zdanie jednemu podoba się takie innemu inne. Tesla jest tańsza ale za to niby bardziej podatna na uszkodzenia natomiast Peerless sporo droższy ale i pewnie bardziej trwały. Ja natomiast znalazłem jeszcze głośnik HG 25 XF-8 firmy Gradient. Cenowo to coś pośredniego pomiędzy tamtymi ale co to jest za firma i czy w ogóle słyszeliście jak to gra.
Pozdrawiam

Powrót