• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[jaki?] wzmacniacz do 150zł

Reakcji
0
Jak w temaci. Poszukuje wzmacniacza w przedziale cenowym do 150zł (może troche więcej). Ma on napędzać 2 kolumny diy 2x STX 17-80-4 SC, STX 10-200-4 PJ. Co możecie mi polecić?

najprostrza odpowiedz na pytanie zawarte w temacie to: samodzielnie wykonany

ostatnio zlozylem 2x tda 7294, przyznam ze mnie puki co satysfkacjonuje, poniewaz do niedawna muzyki sluchalem z plastkiwego zestawu 4.1 TRACER'a

oczywiscie nie zakladam ze to bedzie moj jedyny wzmacniacz, za jakis czas trzeba bedzie sie pokusic o cos lepszego, ale puki co mi wystarcza, na poczatek polecam

Wojtus_K, a jakie kolumienki nic pędziłeś? Zaczynacie mnie motywować do DIY :smile: Wiem że jest tego dużo na forum ale możesz mi pokazać na jakich wzorcach się wzorowałeś (masło maślane :razz: ) i ile wyniósł koszt całkowity

[ Dodano: 2007-04-30, 13:01 ]
a jakbym kupił przykładowo jakiś tani wzmacniacz samochodowy (przynajmniej na razie i tak później poszedł by do auta) np.

http://allegro.pl/item190484226_hurt_maly_a_potezny_800w_na_mosfetach_do_tuby_.html

TDA 7294 wcale nie jest zlym wzmacniaczem aczkolwiek do np symasyma mu troche brakuje. jezeli chodzi o brzmienie to jest zdecydowanie w przodzie jezeli sie porownuje do starych polskich wzmacniaczy.
koszta:
scalak 6-15zl
elementy pasywne ok 5-10zl/kanal
radiator 0-25zl zalezy co wyrwiesz
transformator 0-80zl zalezy czy kupisz uzywke czy nowke
obudowa + drobiazgi....
tak wiec jezeli masz w domu troche elektroniki na zbyciu to spokojnie mozesz sie zmiescic ponizej 100zl

[ Dodano: 2007-04-30, 13:05 ]
krzyhoo9, nawet nie mysl o takim wzmacniaczu!! to badziewie nie warte swojej ceny

Pawel S., teraz to cię nie zrozumiałem. Wziąć się i zrobić coś samemu czy czekać na okazję...

[ Dodano: 2007-04-30, 13:12 ]
Pawel S., jak możesz to zapodaj mi jakieś konkretne linki do układów z TDA 7294

Za 200pln kupisz uzywany wzmak Pioneera, Sony czy Technicsa dysponujący trochę większą moca niż TDA

krzyhoo9, tak szczerze mowiac TDA bym zrobil tylko wtedy jezeli bys mial dostep do czesci np trafo z jakiegos spalonego wzmacniacza, bo jezeli mialbys kupowac wszystko nowe to juz lepiej kupic gotowy uzywany wzmacniacz ale raczej w komisie a nie z allegro bo sprzetu trzeba po prostu posluchac

mam w domu transformator od poprzedniego wzmacniacz (uher vg30) wiem tylko tyle że ma 200W poboru mocy i od radmora 5100 quatro. Myślisz że by pasowały...

byloby dobre ale tutaj masz 2 scalaki do zasilania jednej kolumny. musialbys dorwac jeszcze jeden taki uklad zeby bylo stereo. poszukaj samych plytek do pojedynczego TDA

a jakby zakupił dwa ---> TAKIE <--- układy... transformatora jeszcze nie pomierzyłem. Mam z nim mały problem. On wygląda tak:
zas.JPG

który kabelek z którym mierzyć?

[ Dodano: 2007-05-05, 16:11 ]
a z http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-022.htm tego bym nie otrzymał dwóch kanałów :?:

ten kit bylby bardzo dobry i za celkiem umiarkowane pieniadze... jak na kit

nic sie nie stanie jak pomierzysz kazdy z kazdym. albo pokaze nic albo konkretna wartosc.
wydaje mi sie ze zolty to jedno uzwojenie a czerwony to drugie. tylko niemam pojecia do czego sluza te dodatkowe odczepy w trafach od polskich wzmacniaczy :???:

jezeli trafo okaze sie zdatne to pozostaje juz tylko poszukac radiatora. masz jakis od komputera??

To takie małe sprostowanie-lepiej dwa osobne układy czy jeden ale za to tańszy :?:
Co do radiatora to mam od starego wzmacniacz coś takiego:
rad.jpg

ale nie wiem czy to wystarczy i czy nie będzie musiał byś wspomagany wentylatorkiem...

ps. wymiary to 20x5 26 żeber

Powrót