• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki wzmacniacz do gitary DIY?

cudny90

DIYaudio.pl logo creator
Reakcji
1
Witam, jako, że wczoraj kupiłem sobie gitarę elektryczną bo mam zamiar się uczyć na niej grać, w niedalekiej przyszłości muszę zrobić sobie jakiś wzmacniacz + kupić głośnik.

Co wybrać? Kwota .. hmm no nie za dużo mam do dyspozycji, 100zł wystarczy?

Gitara to nie żadna rewelacja, bo wiadomo - do nauki, więc może i jakości nie trzeba od wzmaka wymagać?

Moc? Bo ja wiem, 10W?

No i właśnie jaki głośnik? Szerokopasmówka?

Proszę o pomoc i pozdrawiam :)

Musisz poszukac jakiegos schematu firmowego mini piecyka, sa to zazwyczaj proste konstrukcje o mocy kilkunastu wat na scalonej koncowce mocy. Jak cos u siebie znajde to Ci podesle.

Glosnik to oczywiscie jakas szerokopasmowka z takich bardziej popularnych to jest to TVM serii ARZ, jest tez chinstki wynalazek ICOON.

O lampie to zapomnij bo za 100zl to moze kupisz sama lampe.

Moze byc TDA2032, 2050 itp. tu nie chodzi o koncowke tylko o preamp.

Przepraszam, że się nie odzywałem, ale temat jest jak najbardziej aktualny :)

Irku, czyli proponujesz jakiś mały wzmacniaczyk na TDA2030 ( mam takowe scalaki na stanie ) + głośnik szerokopasmowy.

Co z preampem?

Sorry za prymitywne pytanie, ale preampem reguluje się efekt? Tzn jeśli chce dźwięk do zagrania jakiegoś kawałka metalowego to sobie podkręcam w preampie nie wiem, niższe tony, i mogę grać?

A gdy np kolęde to przekręcam się na jakieś piszczenie i gram kolęde?

Gitarzyści mają pod stopami tzw multiefekty i nie wiem czy nie mieszam efektów, z preampem ...

Naprostujcie mnie :)

Zawsze można grać pod gitarką podpiętą pod komputer i do tego jakiś program z efektami.
Osobiście polecam Guitar Rig 2/3.
Masz tam pełno efektów od bluesa po heavy metal ;)

Tak, dotychczas gram z gitarą podpiętą pod komputer, jednak mnie to nie satysfakcjonuje, bo to jak bieganie po bieżni automatycznej :D

A tak na serio to komputera nie mam w miejscu, gdzie na codzień mieszkam, no i lepiej piecyk jakiś mały sobie wziąć, i grać bez przeszkód ;)

Guitar Rig 4 mam nawet, ha :D Fajna sprawa, ale tak jak mówię - chcę piecyk.

Napisz do mnie maila to Ci wysle prostrze schematy piecykow marshala.
Te bardziej rozbudowane maja dosc skomplikowane preampy w ktorych schematach czesto ja sie gubie wiec to nie taka prosta sprawa. Piece gitarowe maja najczesciej dwa przelaczane kanaly, sa to dwa niezalezne preampy o nieco roznych ukladach a na koncu sa przelaczane, zazwyczaj z mozliwoscia przelaczania stopa. Sama koncowka jest juz bez znaczenia tu sie preamp liczy.

Czyli tak:

piec= końcówka + preamp

Końcówka jest mało ważna

Preamp - dużo potencjometrów, dzięki którym zmieniam barwę, czyli te efekty tak? Zamiast guitar rig :P Oczywiście zdaje sobie sprawę, że nie wyczaruje potencjometrami jakiś zaawansowanych cyfrwych efektów, ale o te podstawowe mi chodzi.

EDIT: Dobra, wyszukałem próbki dźwiękowe efektu BOSS DS1 z elektrody: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=530364&highlight=efekt+gitarowy&sid=
No i oto właśnie mi chodzi! :D Czyli potrzebuje takiego efektu + końcówka, tak?

Mail poszedł, czekam na schematy ;)

cudny90 napisał:
Tyle, że ja chcę coś budżetowego :D :(
No to trzeba dobrze pokombinować. Mimo to spytac na triodzie mozesz. Specem od gitarowcow nie jestem niestety, ale tranzystor lampy nie zastapi. Apetyt rosnie w miare jedzenia, jak z glosnikami, najpierw alpierd, potem tesla, tonsil, stx, vifa, seas...

cudny90 napisał:
piec= końcówka + preamp

+glosnik i buda z duza dziura z tylu.

Na poczatek radze wszystko robic modulowo, bedzie latwo modyfikowac.
Jak sie bedziesz porywal na lampe w preampie to na poczatek mozna zastapic ja zwora a potem ja dokupic i zrobic do niej specjalny zasilacz.

Czyli jako końcówkę zastosuje jakiegoś scalaka, np. tda2030, a co z tym preampem .. Jaki mam zrobić? Nie na lampie, na razie na początek coś taniego i niekoniecznie wyśmienitego.

Napiszę zaraz temat na tym forum od pegelmessera.

No to temat napisałem :) Dzisiaj dowiedziałem się, że stypendium dostałem, to i więcej będę mógł przeznaczyć ;) Jakieś 200zł z głośnikiem i obudową ( tutaj grosze bo płyta się znajdzie, jakąś okleine się kupi )

Powrót