• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki Wzmacniacz do małych kolumienek.

Znajdę chwilę w przyszłym tygodniu to przygotuje bom z linkami do części oraz kwotami.

Panowie. Mocno przesadzacie z kwotą jaką trzeba wyłożyć na iampa100m. Bez problemu można zamknąć się w normalnych częściach w okolicach 400-500zl w tym 100zł za trafo i około 50zł za radiator.

Albo koło 400 zł albo koło 500zł.
Trochę chyba Cie poniosło z tą wyceną.
- trafo i radiatora jak napisałeś to około 150 zł z przesyłką
- kondy do zasilacza 10000uF/63V 45zł + 3300/4700uF/63V 15zł (55zł)
- tranzystory mocy 4 x Toschiba / Sanken 25 zł ( nie są to tranzystory w MT200 tylko 2SA1943/2SC5200 )
- tranzystory IRFS + IRF / 4+2 15zł
- PCB 100M + 2 x wejściówka 145 zł

Mamy 400 zł.

Trudno będzie się zmieścić w 100 zł na resztę komponentów nawet kupując najtańsze komponenty.
Zresztą przypomnij za ile wystawiałeś swojego i-AMP100 bez wejściówek .

Ostatnia edycja:
Iamp100 nie posiada capm takze nie ma co porównywać kwot. + nie miałem"podstawowych" jamiconow:)

Iamp100 nie posiada capm takze nie ma co porównywać kwot. + nie miałem"podstawowych" jamiconow:)

Wyceniasz i-AMP100M na 400 zł , a swojego iAMP100 wystawiałeś za 500 zł i to bez wejściówek.
Wejściówka A9 to około 40zł / 1szt , czyli za dwie 80 zł ( wersja budżetowa ).
Czyli za i-AMP100 trzeba liczyć co najmniej 500 zł ( wersja budżetowa )
Na i-AMP100M trzeba trochę dołożyć.

Ostatnia edycja:
Panowie a o ile gorzej gra 100-ka od 100m, powietrze, kontrola basu, barwa?
Borys trochę odradzał emke na początek przygody ;)
2 stopnie, potek przed, może i obudowa mniejsza.

Panowie a o ile gorzej gra 100-ka od 100m, powietrze, kontrola basu, barwa?
Borys trochę odradzał emke na początek przygody ;)
2 stopnie, potek przed, może i obudowa mniejsza.

100 ma troche masywniejszy bas, jakby slabiej go wzmacniacz kontrolowal. Ogolnie jedna i druga opcja jest fajna, 100m ma pare dodatkowych zalet, np jak zglasniasz to dzwiek sie nie wyostrza, ale w 100tce tez to jakos mocno nie dokucza. Duzo zalezy od calego zestawu.

A wiec do setki jakąś łagodniejszą wejściówkę trzeba by dać?

Ja bym tak tego nie interpretowal, przy normalnych poziomach glosnosci specjalnie tego nie odczujesz. Mam u sb 100 i 100m. Oba graja fajnie, ale 100m jest troche lepszy.

Ostatnia edycja:
No w sumie do bardziej cichego słuchania niż głośnego. Ogólnie emka jawi się jako kompletny amp łącznie z dac. Tylko transport i jazda :)
Ja mam już AKM na chińszczyźnie a i wcześniej chciałem zrobić ad1865 na lampach.
A czy zwykła 100 pójdzie z zewnętrznym pre lampowym (wk-wa)?

:)
A łatwo doprowadzić sygnał do tej setki? Jakieś dodatkowe elementy, kombinacje? Chciałem zrobić coś ala klon M7 sławnej marki w/g Macka z sąsiedniego forum. Jak będę miał problem z lampkami to się zgłoszę :)
Wcześniej interesowałem się klonem pre Lamma ale za mało łopatologicznie i przekombinowany mi się wydawał.

Ostatnia edycja:
No i stało się. Mogłem wziąć polutowanego gotowca od chłopaków, mogłem bardziej wypasiony projekt ale zważywszy że to mój pierwszy i że w końcu sam chciałem coś zrobić stanęło na i100. Płyteczki od Piotra już są:

2c2673647f5595888e860786c9079998_1487513048.jpg

Mogę zrobić z akaemem a nawet z wejściem USB :)

Słuchajcie spojrzałby ktoś czy trany dobre wybrałem, chodzi mi o markę. http://www.tme.eu/pl/parking/b38c7a33f1909f531ad1d456a6e7da165d294dcc.html
http://www.tme.eu/pl/details/irfp9140pbf/tranzystory-z-kanalem-p-tht/vishay/

Ostatnia edycja:
Powrót